01.11.2018 San Francisko

Zaposleni u Guglu održavaju proteste zbog ophođenja prema ženama

Zaposleni u Guglu održavaju proteste zbog ophođenja prema ženama Foto: Beta, AP
Stotine inženjera i drugih zaposlenih u američkom internet gigantu Guglu širom sveta obustavili su ili će obustaviti danas rad iz protesta zbog popustljivog pristupa kompanije prema direktorima firme osumnjičenim za seksualno uznemiranje.

Ovo je najnovija reakcija na eksploataciju žena od strane muškaraca koji su im nadređeni u poslovnom okruženju, svetu zabave i politici. U Silicijumskoj dolini žene takođe postaju nezadovoljne zbog dominacije muškaraca u radnoj snazi tehnološke industrije.

Zaposleni u Guglu su obustavili rad iz protesta u kancelarijama kompanije od Tokija i Singapura do Londona i Dablina, a to će uraditi i u SAD.

Protest u Guglu pod naslovom "Obustava rada za pravu promenu" događa se nedelju dana pošto je list Njujork tajms objavio priču o navodima seksualnog uznemiravanja upućenim kreatoru Guglovog Android softvera Endiju Rubinu. U izveštaju se navodi da je Rubin dobio otpremninu od 90 miliona dolara 2014. godine iako je kompanija Gugl zaključila da su navodi o seksualnom uznemiravanju protiv njega bili verodostojni.

Rubin je u Tviter poruci rekao da je izveštaj Njujork tajmsa netačan i demantovao te navode.

U istom izveštaju oktriveni su navodi o seksualnom uzmemiravanju drugih direktora kompanije Gugl. Među njima je Ričard DeVol koji je ostao u Guglu pošto su se protiv njega pojavili navodi pre nekoliko godina ali je on podneo ostavku u utorak bez optremnine, potvrdila je juče kompanija.

Generalni direktor Gugla Sundar Pičai izvinio se zbog ranijih akcija kompanije u imejl poruci poslatoj zaposlenima u utorak. On je rekao da je posvećen tome da se u kompaniji ostvaruje napredak po tom pitanju.

U imejlu prošle nedelje Pičaj i Ajlin Noton, kadrovska direktorka nastojali su da daju uverenja zaposlenima da kompanija deluje po pitanju seksualnog uznemiravanja od odlaska Rubina pre četiri godine.

Oni su između ostalog tada otkrili da je poslednjih godina Gugl otpustio 48 zaposlenih, uključujući i 13 viših direktora zbog seksualnog uznemiravanja, bez paketa s otrpemninom.

Međutim današtnji protest bi mogao da bude znak da veliki broj od 94.000 zaposlehih u Guglu i njegovoj matičnoj kući Alfabet (Alphabet Inc) nisu uvereni da kompanija čini dovoljno da se drži sopstvenog mota u kome poziva sve zaposle da "čine pravu stvar".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side