20.03.2017 Prag

Zaoralek: Bregzit pokazao da je sloboda kretanja u EU zašla suviše daleko

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek neočekivano se založio za ograničenje slobode kretanja i zapošljavanja u Evropskoj uniji jer je, po njegovoj oceni, Bregzit pokazao da je ta - jedna od osnovnih sloboda u Uniji zašla suviše daleko, a da države moraju da znaju koga primaju.

"U britanskom referendumu o izlasku iz EU pokazalo se da je ta sloboda zašla suviše daleko. Kada vam dođu dva miliona ljudi sa Istoka, uzimaju vam posao, socijalnu pomoć i niz drugih stvari, hiljadu puta možete da ubeđujete svoje građane da se naviknu. Oni to jednostavno ne žele da prihvate, jer ste preterali", kazao je Zaoralek u intervjuu koji objavljuju današnje Hospodaržske novini.

Češka, kao i ostale članice EU iz "nove" Evrope, kritikovala je svojevremeno žestoko "staru" Evropu za taj strah od "gastarbajtera" iz istočne Evrope pred veliko proširenje EU 2004. godine i prelazne periode koje su do maksimuma iskoristile zemlje, npr. Nemačka, da zaštite svoje tržište rada.

Otkako je bauk izbeglica kojih nema prestao da plaši Čehe, Slovake i Poljake, s padom nezaposlenosti i velikom potrebom privreda Višegradske grupe za radnicima iz trećih zemalja, pojavio se sada u "novoj Evropi" zapadnjački bauk "poljskih instalatera" - koji domaćima uzimaju posao, ali ovde je reč o ukrajinskim, rumunskim i srpskim "instalaterima".

"Vidimo kakve probleme nosi sobom obični dolazak većeg broja ne samo stranih radnika u neke industrijske zone. Kada govorimo o nekom većem migracijskom talasu to nam, mislim, ne preti. Najveći talas može da izazova potražnja čeških preduzeća za jeftinom radnom snagom, pre nego neka čežnja izbeglice sa Bliskog istoka za Češkom", kazao je za današnji Blesk Vladislav Ginter iz češkog Centra za integraciju stranaca.

U susednoj Slovačkoj reportaže nezavisnog DenjikaN ukazale su u februaru na to kako se lako ksenofobija pomera sa muslimanskih izbeglica koje u Slovačku nisu došle, na gastarbajtere sa Balkana, pre svega Srbe i Rumune - koje posredničke agencije dovode u slovačke fabrike da popune rupu od oko 14.000 radnika koliko minimalno nedostaju u ovom trenutku slovačkoj privredi a u zemlji ne može da ih nađe.

U Poljskoj su ovog vikenda na ulice Varšave i još nekoliko većih gradova izašli ekstremisti iz desničarskog Radikalnog narodnog bloka da protestuju zbog skoro milion Ukrajinaca gastarbajtera u zemlji a prethodno su organizovali konferenciju protiv ukrajinskih gastarbajtera u Sejmu poljskog parlamenta.

"Suočeni smo sa milion, neki govore o dva miliona Ukrajinaca u Poljskoj. To je već problem za tržište rada, društveni i nacionalni problem. Ne pristajemo na izmenu stanovništva", kazao je jedan od lidera poljskih ekstremista poslanik Robert Vinjicki. 

Ultrakatolička Svepoljska omladina i Radikalni narodni blok optužili su na demonstracijama pred sedištem poljske vlade u subotu u Varšavi premijerku Beatu Šidlo da pokušava da sprovede ukrajinizaciju poljskog tržišta rada a ukrajinske gastarbajtere da zbog njih Poljaci imaju male plate.

"To je isto ono što nas vredja u ponašanju ekstremne desnice na zapadu, svugde gde pokušavaju da izbace Poljske sa istim parolama ", osudio je demonstracije bivši savetnik predsednika Poljske istoričar Tomaš Nalenč.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw