20.11.2018 Jerusalim

Zakon o proširenju smrtne kazne za teroriste nije više u planu Izraela

Zakon o proširenju smrtne kazne za teroriste nije više u planu Izraela Foto: pixabay
Izraelska vladajuća koalicija zamrzla je predlog zakona kojim bi se sudovima olakšalo da izreknu smrtnu kaznu teroristima, nakon što je stranka bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana koja je taj dokument predložila izašla iz koalicije.

Poslanici Libermanove stranke Izrael naš dom (Jisrael bejtenu) izrazili su danas nezadovoljstvo nakon što je predsedvajući parlamentarnog odbora za zakonodavstvo Nisam Slomianski rekao da se glasanje o predlogu zakona odlaže na neodređeno vreme zbog neslaganja u koaliciji. 

Međutim, izraelski mediji navode da je očito kako je takva odluka povezana s Libermanovom ostavkom.

“Šokirani smo što smo čuli u diskusijama o predlogu zakona o smrtnoj kazni za teroriste da neće biti glasanja zbog instrukcija odgore od vođa koalicije”, rekao je Liberman, dodavši da se time krše obećanja ožalošćenim porodicama.

On je dodao da je to još jedan razlog zašto je njegova partija odlučila da napusti koaliciju. Ona želi, kako je rekao, desničarsku vladu na delu, a ne na rečima.

Liberman je dao ostavku u sredu prošle nedelje zbog protivljenja dogovoru o prekidu vatre između Izraela i palestinskih ekstremista. 

On se zalagao za oštriji odgovor na dvodnevno raketiranje juga Izraela iz Gaze kakvo se ne pamti od rata izraelske vojske i Hamasa 2014. godine.

Njegova nacionalistička partija je bila predlagač pomenutog zakona na osnovu koga presuda o smrtnoj kazni ne mora biti jednoglasna odluka sudskog veća, već većine sudija.

Razmatranje takvog zakona obećano je Libermanu u predizbornoj kampanji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side