Zagreb ne menja ime Titovog trga
08.12.2011 Zagreb

Zagreb ne menja ime Titovog trga

Zagreb ne menja ime Titovog trga
Trg maršala Tita u Zagrebu neće menjati ime uprkos inicijativi koju je potpisalo više od 500 osoba iz javnog života, a glavni razlog je tradicija duga 61 godinu.

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova jednoglasno je odbacio inicijativu za preimenovanje Trga maršala Tita, koju je dobio od Hrvatskog helsinškog odbora, Rektorata zagrebačkog Univerziteta i udruženja "Krug za trg".

"Postojalo je nekoliko varijanti koje smo dobili i svi su predlozi bili prihvatljivi. Međutim, postoji niz konkretnih razloga zašto ime trga ne treba menjati. Jedan od tih razloga je i duga tradicija imena trga koja traje već 61 godinu.  U slučaju maršala Tita reč je o njegovoj ulozi u antifašističkoj borbi, a na tim je temeljima stvorena i Hrvatska", rekao je predsednik Odbora Marin Knezović.

Član odbora Stjepan Maković ističe da bi preimenovanje trga starog 61 godinu bilo nedopustivo.

"Maršal Tito zaslužan je za ono što mi danas imamo, a on je stavio našu zemlju na stranu pobednika i, kada se ovaj problem povlači, uvek su u pitanju parlamentarni izbori", rekao je on.

Peticijom koja upućena gradskoj skupštini Zagreba, nešto više od 500 osoba iz javnog života, tražilo je promenu naziva trga i tako se pridružilo trogodišnjoj borbi udruženja "Krug za trg".

Prema prvobitnoj nameni, trg je nosio ime Sajmište, a nakon što je sajmište preseljeno, 1890. dobio je ime Sveučilišni trg jer je u obližnjoj zgradi 1882. smeštio rektorat. Preimenovan je 1912., i zvao se Vilsonov trg, a 1927. dobio je ime Trg kralja Aleksandra. Uspostavom NDH preimenovan je u Trg I. Godine 1945. nosio je ime Kazališni trg, a 1946. dobio je današnji naziv.

autor: AM izvor: Večernji/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side