Zaev postavio uslove za sastanak lidera četiri makedonske stranke u Beču
20.04.2016 Skoplje

Zaev postavio uslove za sastanak lidera četiri makedonske stranke u Beču

Zaev postavio uslove za sastanak lidera četiri makedonske stranke u Beču
Predsednik najveće makedonske opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev uslovio je učešće na sastanku lidera makedonskih stranaka u Beču povlačenjem odluke o aboliciji političara i odlaganjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Na konferenciji za novinare Zaev je danas rekao da traži da ta dva uslova budu ispunjena da bi došao u Beč na sastanak lidera četiri najveće makedonske partije koji u petak organizuje EU, a na kojem bi trebalo da se nađe rešenje za političku krizu.

"Prvi uslov je da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov povuče odluku o aboliciji političara koju je doneo u dogovoru sa (liderom vladajuće VMRO DPMNE Nikolom) Gruevskim , a drugi je da se sazove Sobranje kako bi odložilo izbore zakazane za 5. jun", rekao je Zaev.

Najveća opoziciona stranka, kako je rekao Zaev, poštuje inicijativu EU i komesara Johanesa Hana, ali će na pregovorima u Beču učestvovati samo ako se prethodno ispune ta dva uslova.

"Gruevski, Ivanov i (predsednik parlamenta Trajko) Veljanovski su sahranili Dogovor iz Pržina. Zbog takvog odnosa SDSM ne može da se vrati za pregovarački sto", istakla je lider SDSM.

Dodao je da su o stavu SDSM obavešteni evroposlanici Ivo Vjagl, Ričard Hovit i Eduard Kukan koji su posredovali u postizanju Dogovora iz Pržina i inicirali sastanak u Beču na kojem bi taj dogovor, čije je sprovođenje u zastoju, trebalo ponovo da se aktivira.

Zaev je istakao da je SDSM ispunio sve uslove iz Dogovora iz Prižina, odnosno da se vratio u parlament, da je prestao da objavljuje prisluškivane razgovore i te materijaje predao Specijalnom tuđilaštvu, za razliku od drugih potpisnika koji nisu ispunili svoje obaveze.

U pokušaju da nađu rešenje za zaoštrenu političku krizu u Makedoniji posrednici EU pozvali su zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču.  

Na poziv je istog dana odgovorio i potvrdio dolazak lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Pored Zaeva i Gruevskog, Dogovor iz Pržina su potpisali lideri dve partije Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači. Ahmeti je potvrdio učešće, a veruje se da će se pozivu odazvati i Tači.

Kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun usprkos porotivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika države Đorđa Ivanova da abolira političare, među kojima je najviše funkcionera vladajuće stranke u slučajevima koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora.

Makedonska politička kriza počela je kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.U junu prošle godine su četiri najveće stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zoran Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side