15.12.2018 Beograd

Za sada bez dogovora na konferenciji UN o klimi, Brazil izneo nove zahteve

Za sada bez dogovora na konferenciji UN o klimi, Brazil izneo nove zahteve Foto: Beta, AP
Zvaničnici gotovo 200 zemalja koji učestvuju na konferenciji UN o klimatskim promenama u Poljskoj još nisu dogovorili pravila o smanjenju zagađenja pošto je u poslednjem trenutku Brazil izneo nove zahteve.

Posle dve nedelje intenzivnih pregovora u poljskom gradu Katovice, delovalo je da su zvaničnici danas blizu postizanja dogovora o pravilima primene Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, u cilju suočavanja sa zajedničkom pretnjom globalnog zagrevanja, navodi Asošiejted pres.

Pregovarači su došli do nacrta sporazuma koji postavlja većinu uslova pod kojima države moraju da prijave svoje nivoe emisije gasova s efektom staklene bašte i aktivnosti na njihovom smanjivanju. Pariski sporazum o klimi postavio je cilj da se do kraja veka spreči rast temperatura u svetu za više od dva stepena Celzijusa, a ako je moguće i za više od 1,5 stepeni.

Međutim, ostalo je da se pravila dalje razrade.

Učesnici konferencije u Katovicama trebalo je da preciziraju kako će zemlje izveštavati o svojim emisijama gasova s efektom staklene bašte, ključnom faktoru koji doprinosi globalnom zagrevanju.

Siromašne zemlje su tražile garancije da će dobiti finansijsku pomoć za smanjenje emisije tih gasova, za prilagođavanje neizbežnim promenama kao što je rast nivoa mora i za nadoknadu već nastale štete.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side