Za 175 bilijardi zimbabveanskih dolara pet američkih
12.06.2015 Harare

Za 175 bilijardi zimbabveanskih dolara pet američkih

Za 175 bilijardi zimbabveanskih dolara pet američkih Foto: Beta/AP
Južnoafrička država Zimbabve završava svoju monetarnu reformu i iz opticaja i sa bankarskih računa povlači zimbabveanske dolare.

S obzirom na cene pogođene hiperinflacijom, centralna banka nudi kurs od pet američkih dolara za 175 bilijardi (175 i 15 nula) zimbabveanskih.

Prema agenciji Blumberg taj odnos se primenjuje na bilo koju sumu na bankarskom računu do visine pomenutih 175 milijardi. Za one koji na računu, otvorenom pre 2009. godine, imaju više, važiće kurs od 35 bilijardi prema jedan.

Konverzija za gotovinu (novčanice štampane pre 2009.) je znatno bolja - američki dolar se može dobiti već za 175 biliona zimbabveanskih (175 i 12 nula). Stanovnici te afričke zemlje moći će da zamene novac do kraja septembra.

Posle toga će se završiti šestogodišnji period dva paralelna monetarna sistema. Taj prvi, koji se sada ukida, su još 2009. godini dopunili transakcije u američkim dolarima i južnoafričkim randima. Dok se tim stranim valutama zaista plaćalo, zimbabveanske banknote s velikim brojem odštampanih nula su uglavnom postale suveniri.

"Ne možemo i dalje da imamo dva legalna monetarna sistema. Zbog toga smo morali da odlučimo da li da podržimo integritet lokalnog dolara ili viševalutnog sistem", objasnio je najnoviji korak guverner centralne banke Zimbabvea Džon Mangudia.

Ekonomska kriza u Zimbabveu je počela 2000. godine, nakon odluke vlade da konfiskuje zemlju belim farmerima, što je uništilo izvoz duvana i drugih useva. Posledica je bila recesija tokom koje je između 2000. i 2009. godine dostigla neverovatnih 500 milijardi procenata.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side