09.01.2020 Madrid

Vrhovni sud Španije ne dopušta Žunkerasu da bude evroposlanik

Vrhovni sud Španije ne dopušta Žunkerasu da bude evroposlanik Foto: Beta/AP/Felipe Dana
Vrhovni sud Španije odbio je da oslobodi katalonskog separatističkog lidera Oriola Žunkerasa, osuđenog na 13 godina zatvora zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, iako je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Bivši potpredsednik katalonske vlade bio je u pritvoru kada je u maju na listi Katalonske republikanske levice (ERC) izabran u Evropski parlament. Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sednici parlamenta i da preuzme dužnost.

U oktobru je osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u organizovanju o referenduma o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda.

Evropski sud pravde je u decembru presudio da je Žunkeras stekao pravo na poslanički imunitet kada je izabran za poslanika EP. Sud je naveo da osobe kao što je Žunkeras, izabrane za poslanike Evropskog parlamenta, "od trenutka proglašenja rezultata uživaju imunitet" da putuju i učestvuju na sednicama EP i da je špansko pravosuđe, ako je procenilo da treba da ga zadrži u pritvoru, trebalo da u najkraćem roku zatraži ukidanje imuniteta od EP.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side