22.06.2018 Vašington

Vrhovni sud SAD ograničio policiji prikupljanje podataka lokacijom mobilnih telefona

Vrhovni sud SAD ograničio policiji prikupljanje podataka lokacijom mobilnih telefona Foto: Pixabay
Vrhovni sud u Vašingtonu ograničio je policiji upotrebu podataka lokacijom mobilnih telefonia, tako da će ubuduće biti potreban sudski nalog za to.

Vrhovni sud je odlukom četiri od pet sudija naveo večeras da poštuje četvrti amandman američkog Ustava o zaštiti grajdana od uplitanja u privatni život ukoliko za to ne postoje ozbiljne sumnje.

"Istorijska odluka Vrhovnog suda o ograničenom praćenju lokacije mobilnih telefona građana uticaće na poštovanje privatnosti", ocenila ja uticajna  Američka unija za građanske slobode (ACLU).

Odluka je doneta posle slučaja sitnog prestupnika iz Detroita Timotija Karpentera, kojeg je policija pronašla posle geografskog praćenja njegovog mobilnog telefona tokom 127 dana. Razna udruženja za zaštitu građanskih prava, među kojima ACLU, ocenila su to kao kršenje privatnosti.

Sudska odluka predstavlja pobedu za organzaciju ACLU, koju su podržali razni tehnološki giganti poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i Majkrosofta ali i konzervativnije organizacije i pristalice nošenja vatrenog oružja u SAD.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side