22.06.2011 Beograd

Vreme je za pregovore o članstvu Srbije u EU

Vreme je za pregovore o članstvu Srbije u EU
Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je danas u Beogradu da je došlo vreme za početak pregovora o prijemu Srbije u Evropsku uniju.

"Ono što bismo mi (Slovenija) voleli, i svakako stojimo iza toga, jeste da početak pregovora bude 2012. godine", rekao je Žbogar posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Žbogar je izrazio očekivanje da će EU "prepoznati korake" koje je Beograd do sada učinio i da će Evropska komisija u oktobru preporučiti da Srbija postane kandidat za prijem, kao i da će utvrditi datum početka pregovora.

"Tome se radujemo i to ćemo podržati", dodao je Žbogar.  Prema njegovim rečima, "budućnost Srbije u EU je važna za region", a Slovenija veruje da je "došlo vreme da se učini taj korak".

"Došlo je, dakle, vreme za početak pregovora", rekao je še slovenačke diplomatije.

Upitan da li će se priznanje Kosova pojaviti kao formalan uslov za prijem Srbije u EU, Žbogar je odgovorio da "ne vidi da bi Evropska komisija postavljala neki čvrst uslov koji bi preprečio Srbiji put do članstva u EU". Žbogar je istakao da razgovori Beograda i Prištine "jačaju poverenje dve strane", i da Slovenija smatra kako je "taj proces na neki način paralelan procesu razgovora između Srbije i EU".

"Mi želimo da taj proces dovede na kraju do neke vrste dogovora između Beograda i Prištine, a ne vidim da bi Evropska komisija postavljala neki čvrst uslov koji bi preprečio Srbiji put do članstva u EU. Međutim, kako se ti razgovori budu približavali kraju, situacija će već biti drugačija", rekao je Žbogar.

izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side