15.11.2017 | 08:08h ► 09:30h Harare

Vojska: Mugabe i žena u pritvoru, ali bezbedni, nema govora o puču

Vojska: Mugabe i žena u pritvoru, ali bezbedni, nema govora o puču Foto: Beta/AP
Vojska Zimbabvea saopštila je danas da su predsednik zemlje Robert Mugabe i njegova žena u pritvoru, ali da im je "bezbednost garantovana".

 

 


Akcije vojske, koja je zauzela državnu televiziju, izazvale su spekulacije da je reč o puču ali je vojska to demantovala.

"Samo smo se usmerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi. Uveravamo narod da su njegova ekselencija predsednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbednost zagarantovana", rekao je jedan general.

Vojnici u oklopnim transporterima su zauzeli položaje na ključnim tačkama u glavnom gradu Harareu.

Foto: Beta/AP

Portparol vojske je pozvao ostale snage bezbednosti da "sarađuju za dobro zemlje" i upozorio da će "na svaku provokaciju biti prikladno odgovoreno".

Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Foto: Beta/AP

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je posle nedavnog smenjivanja potpredsednika Emersona Mnangagve da bi vojska "mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka" u stranci predsednika.

Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao "izdaja" osuđujući njegovu "želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu".

Smenjeni potpredsednik Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

U svetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog "političke neizvesnosti".

Predsednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je posle sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.

Foto: Beta/AP

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side