13.05.2019 Bejrut

Vođa džihadista poziva na odbranu Idliba

Vođa džihadista poziva na odbranu Idliba Foto: Beta / AP
Lider džihadističke grupe Hajat Tahrir al-Šam (HTS), nekadašnjeg sirijskog ogranka al-Kaide, pozvao je "na oružje" radi odbrane uporišta te grupe u provinciji Idlib.

"Pozivamo svakog ko je sposoban da uzme oružje (...) i ode na bojište", naveo je u juče objavljenom snimku Abu Mohamed al-Žolani.

Snage sirijske vlade i Rusije od kraja aprila su pojačale bombardovanje juga Idliba, koji drže borci HTS, uprkos septembarskom dogovoru Turske i Rusije o stvaranju "tampon zone" u Idlibu.

Ta ofanziva, naveo je al-Žolani, označava "smrt svih prethodnih sporazuma" i pokazuje da se "može verovati jedino džihadistima i vojnoj sili".

Rusko-turski dogovor o Idlibu, u kom boravi oko tri miliona ljudi, nikada nije bio zaista poštovan. Džihadisti se još nisu povukli iz "tampon zone" a vlada u Damasku je uz rusku podršku bombardovala jug provincije i povratila više naseljenih mesta.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog te ofanzive je između 29. aprila i 9. maja raseljeno oko 180.000 ljudi. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava koja sedište ima u Velikoj Britaniji, navodi da je stradalo oko 120 osoba.

Sirijska vlada i Rusija optužuju džihadiste da su odgovorni za napade na rusku bazu u Hmejmimu, zapadno od Idliba.

"Revolucionari imaju pravo da bombarduju tu bazu koja uzrokuje smrt (...) žena i dece. Ako ruska komanda želi da bombardovanje Hmejmima bude zaustavljeno, treba samo da obustavi podršku režimu i ubijanje sirijskog naroda i civila", naveo je al-Žolani.

HTS, nekada zvan Nusra front, prekinuo je 2016. godine veze s al-Kaidom kojoj se 2013. zakleo na vernost. Prema navodima Opservatorije, ta organizacija ima oko 30.000 ljudi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side