VOA: Tramp poriče da je dao nedolično obećanje stranom lideru
20.09.2019 Vašington

VOA: Tramp poriče da je dao nedolično obećanje stranom lideru

VOA: Tramp poriče da je dao nedolično obećanje stranom lideru Foto: Beta / AP
Odbor za obaveštajna pitanja američkog Kongresa je na sednici iza zatvorenih vrata sa generalnim inspektorom obaveštajnih službi Majklom Etkinsonom, zbog pritužbe koju je podneo uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice uznemiren zbog obećanja koje je predsednik Donald Tramp navodno dao izvesnom stranom lideru.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), Izveštaj o tajnoj prijavi prvi je objavio Vašington post, a Tramp ga je nazvao "lažnim vestima".

Post navodi da je izveštaj zasnovan na informacijama dvoje bivših zvaničnika upoznatih sa celim događajem, ali nije jasno sa kojim je liderom Tramp komunicirao ili šta je možda obećao.

Tajanstvena pritužba uzbunjivača izazvala je gnev demokrata na Kapitol hilu.

U centru priče je zabrinutost pripadnika obaveštajne zajednice koji je podneo prijavu generalnom inspektoru. Detalji te prijave su poverljivi i nisu poznati javnosti.

Međutim, televizija Ej-Bi-Si Njuz (ABC News) došla je do pisama koje su razmenili Kongres i kancelarija Nacionalnih obaveštajnih službi, koja potvrđuju da je generalni inspektor ocenio da je prijava uzbunjivača "hitno pitanje" o kojem, možda, treba obavestiti Kongres.

To mišljenje, izgleda, nije delio i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi Džozef Megvajer.

Pisma pokazuju da se Megvajer, posle konsultacije sa Sekretarijatom za pravosuđe, nije složio sa ocenom da je pitanje hitno, i zaključio da njegova agencija nema obavezu da ga prosledi Kongresu.

Predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, demokrata Adam Šif, smatra da je direktor prekršio zakon pošto nije prosledio prijavu u roku od sedam dana.

Prema izveštaju Vašington posta, u centru svega je predsednik Tramp, piše VOA.

"U pozivu jednom stranom lideru dao je obećanje koje su zvaničnici u obaveštajnoj zajednici smatrali tako uznemirujućim da su zaveli ovu pritužbu", izjavio je Greg Miler, dopisnik Vašington posta za nacionalnu bezbednost i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade.

Tramp je na Tviteru upotrebio poznatu frazu "lažne vesti" da odbaci izveštaj.

"Da li je iko toliko glup da veruje da bih rekao nešto nedolično u razgovoru sa stranim liderom", pitao je i dodao da bi uvek uradio samo ono što je dobro za SAD.

Napisao je i da je svestan da svaki put kada priča sa nekim stranim liderom taj razgovor možda slušaju ljudi iz raznih američkih agencija kao i te druge zemlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side