VOA: Kakva će biti uloga nove američke ambasadorke u UN
14.09.2019 Beograd

VOA: Kakva će biti uloga nove američke ambasadorke u UN

VOA: Kakva će biti uloga nove američke ambasadorke u UN Foto: Beta, AP
Nova ambasadorka SAD pri UN Keli Kraft preuzela je dužnost, nešto više od nedelju dana uoči zasedanja Generalne skupštine UN, na kojoj će se okupiti svetski lideri, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America - VOA) i dodao da će Krafotva imati ograničeniju ulogu od svoje prethodnice Niki Helji.

Ambasadorka Kraft je zamenila Niki Hejli koja je napustila položaj pre devet meseci. Hejlijeva je imala rang člana kabineta, što Keli Kraft nema, i kultivisala je visoki politički profil.

Analitičari ukazuju da će Kraftova imati ograničeniju ulogu od Niki Hejli u određivanju američke spoljne politike.

Keli Kraft, bivša biznismenka iz Kentakija, i njen suprug Džo, milijarder i izvršni direktor u industriji uglja, dobro su poznati u republikanskim krugovima kao veliki donatori koji su dali milion dolara za Trampovu predsedničku kampanju 2016.

Tramp ju je pre dve godine imenovao za ambasadorku u Kanadi, a njen mandat obeležili su pregovori o novom trgovinskom sporazumu Amerike sa tom zemljom i Meksikom.

Keli Kraft ima nešto više od nedelju dana pre nego što svetski lideri uključujući njenog šefa, stignu u Generalnu skupštinu UN-a.

Dugogodišnji posmatrač UN-a Ričard Gauan smatra da će Kraftova imati samo sporednu ulogu na godišnjoj skupštini.

"Njen posao je da obezbedi da predsednikov boravak u Njujorku dobro prođe. Ona sama se neće baviti suštinskom diplomatijom. Mislim da će Kraft jednostavno samo dati lični doprinos u Njujorku kada se Generalna skupština završi. Može da provede nešto više vremena na izgradnji odnosa sa drugim članicama Saveta bezbednosti i važnih sila u UN-u", ocenio je Gauan.

Nominacija Keli Kraft je potvrđena 31. jula, sa malom većinom u američkom Senatu gde su se neke demokrate žalile da ona nema adekvatno iskustvo u spoljnoj politici.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side