Vlada Sirije pristala na primirje u pobunjeničkom uporištu
01.08.2019 Damask

Vlada Sirije pristala na primirje u pobunjeničkom uporištu

Vlada Sirije pristala na primirje u pobunjeničkom uporištu Foto: Beta / AP
Vlada Sirije je saopštila da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na severozapadu zemlje koje će večeras stupiti na snagu, javio je sirijski državni medij.

Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromesečnu ofanzivu na poslednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Odluka o primirju usledila je nekoliko sati pošto je generalni sekretar UN Antonio Gutereš odobrio sprovođenje istrage napada na zdravstvene objekte i škole u enklavi pod kontrolom pobunjenika, posle peticije 10 zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da za sada nema znakova obustave vatre i da su intenzivni sukobi nastavljeni na južnom kraju pobunjeničkog uporišta.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra. Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona deeskalacije.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side