Spektakularno bekstvo demonstranata koje je policija opsela u Hong Kongu
18.11.2019 | 12:19h ► 17:41h Peking

Spektakularno bekstvo demonstranata koje je policija opsela u Hong Kongu

Spektakularno bekstvo demonstranata koje je policija opsela u Hong Kongu Foto: Beta, AP
Desetine hongkonških demonstranata koje je policija opsela u kampusu Univerziteta, uspele su da danas pobegnu pošto je pao mrak, dok Peking preti da će "rešiti političku krizu" na toj svojoj autonomnoj teritoriji na jugu.

Pod opasdom policije koja je opkolila Politehnički univerzitet, bastion petomesečnog protesta, demonstranti su preko mosta sišli na ulicu odakle su ih odvezli njihovi saradnici na motociklima.

Policija preti da će upotrebiti "bojevu municiju" protiv "smrtonosnog oružja" radikalnih demonstranata koji su na policajce bacali cigle i "molotovljeve koktele".

Zasad se ne zna koliko je demonstranata ostalo u kampusu.

Nemiri u toj bivšoj britanskoj koloniji prešli su prošle nedelje u mnogo radikalniju i nasilniju fazu, što je dovelo do zatvaranja škola.

Izvršna vlast Hong Konga koja deluje u skladu s Pekingom, odbila je da prihvati zahteve demonstranata: opšte biračko pravo u mega-gradu od 7,5 miliona ljudi i istragu policijskog nasilja.

Kina je više puta upozoravala da neće tolerisati nepoštovanje vlasti, a sve je veća zabrinutost zbog mogućnosti direktne intervencije kineskih snaga za okončanje krize.

Kineski vojnici, koji su u Hong Kongu od 1997. godine, kada je pekinška vlast preuzela taj grad i okolinu, prošlog vikenda su izašli iz kasarni, i to samo da bi uklanjali barikade demonstranata. Izuzetno retka pojava vojnika na ulicama, mada u civilnoj odeći, podstakla je hipotezu da predstoji vojna intervencija.

Ambasador Kine u Velikoj Britaniji podstakao je danas tu opciju rekavši da "Vlada Hong Konga čini sve što je moguće da povrati kontrolu nad situacijom, ..ali ako ona sasvim izmakne kontroli, centralna vlast sigurno neće mirno sedeti, imamo i odlučnost i moć da okončamo nemire".

Policija je danas uhapsila desetine demonstranata kod kampusa, a neke i tukla. "Osim izlaska i predaje, ne vidim drugu opciju za njih", rekao je nekoliko sati pre današnjeg spektakularnog bekstva demonstranata Šek Hau-jip, policijski komandant.

                                                                                                             Foto: Beta, AP

Policija je stanje u kampusu nazvala "neredom" što je naziv krivičnog dela kažnjivog s 10 godina zatvora.

Protest se prošlog ponedeljka proširio Hong Kongom po novoj strategiji pod nazivom "Cvetajte svuda" koja se sastoji od mnoštva blokada, sukoba, vandalizma - kako bi se do maksimuma razvukle snage policije.

Rezultat je pet dana skoro potpune blokade javnog prevoza, a škole ni danas nisu otvorene.

Novu fazu je obeležilo ;pogoršanje nasilja na obe strane, što pokazuju i slike policajca u nedelju ranjenog strelom koju je ispalio demonstrant kod sada opsednutog kampusa.

Policija je saopštila da je danas kod kampusa ispalila tri metka, rekavši da niko nije ranjen i da je službeno oružje bilo upotrebljeno u izolovanim slučajevima, bez namere da se neko ubije.

Grupama demonstranata koji su na nju bacali cigle i "molotovljeve koktele", policija je odgovorila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima.

Jedna 19-godišnja devojka koja krije ime, za AFP je govorila o očajanju demonstranata opkoljenih u kampusu: "Neki plaču, neki su gnevni (...) jer nema izlaza, jer više nije moguće napustiti kampus", rekla je ona.

Nekoliko stotina metara od univerziteta, policija je ispalila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su i tamo podigli barikade, iza leđa policijske opsade kampusa.

Uprkos svemu, demonstranti u Hongkongu nameravaju da nastave blokade kako bi "zadavili ekonomiju" jednog od glavnih finansijskih centara planete, koji je već u recesiji.

U simboličnoj pobedi za demonstrante, Vrhovni sud je danas presudio da je neustavna odluka vlade da građanima zabrani nošenje maski preko lica.

Predsednik Kine Si Đinping je prošle ;nedelje uputio svoje dosad najjasnije upozorenje, rekavši da sukob u Honkongu ugrožava "Princip jedna zemlja-dva sistema" koji je omogućio da Velika Britanija 1997. godine Hongkong preda Kini.

Portparol Ministra odbrane Kine, Vu Ćian rekao je danas da je "okončanje nasilja i vraćanje reda najhitniji zadatak u Hong Kongu".

 

Vlada Kine podržala policiju Hongkonga koja se sukobljava s demonstrantima

Vlada Kine je saopštila da podržava napore policije Hongkonga na zaštiti života i bezbednosti građana te autonomne kineske teritorije posle sukoba prethodnih dana.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je danas da protesti u Hongkongu, koji traju već šest meseci, "više nisu prosta, mirna demonstracija".

"To je šaka kriminalaca koja vrši nasilje nad običnim građanima. Oni su poremetili društveni red", kazao je Geng.

On je kritikovao američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je u petak komentarisao trgovinski rat Vašingtona i Pekinga i situaciju u Hongkongu, rekavši da se SAD i druge zemlje nadaju da će Kina poštovati princip "jedna zemlja, dva sistema", u vezi s Hongkongom.

Geng je danas kazao da Pompeo sa sobom svuda nosi "izlizani tekst" s namerom da optuži Kinu.

Protesti u Hongkongu, često nasilni, traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

U sukobima s demonstrantima hongkonška policija redovno koristi suzavac, palice i gumene metke, a aktivisti je optužuju za prekomernu upotrebu sile.

autor: VV/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side