Vlada Izraela odobrila sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom
25.10.2020 Jerusalim

Vlada Izraela odobrila sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom

Vlada Izraela odobrila sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom Foto: Beta, AP / Ronen Zvulun
Vlada Izraela je danas odobrila sporazum o normalizaciji odnosa s arapskom zemljom Zaliva Bahreinom nedelju dana pošto su dve zemlje pristale da uspostave zvanične diplomatske odnose.

Potrebno je da sada sporazum ratifikuje izraelski parlament, Kneset, sa 120 poslanika, a datum glasanja još nije određen.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua saopštio je da su ministri u vladi odobrili "pripreme za miroljubive, diplomatske i prijateljske odnose između države Izrael i Kraljevine Bahrein".

Današnje glasanje je bilo formalnost pošto su se dve zemlje saglasile da uspostave diplomaske odnose posle potpsivanja sporazuma o normalizaciji, postignutog pod posredstvom SAD, 15. septembra u Beloj kući.

Izrael i Bahrein su dugo tajno sarađivali u oblasti bezbednosti i delili zajedničku zabrinutost zbog poteza regionalnog rivala Irana.

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su istog dana potpisali sporazum s Izraelom i Bahrein su sada treća i četvrta arapska zemlja koje upostavljaju diplomatske odnose s Izraelom.

Egipat je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1979, a Jordan 1994. godine.

SAD su objavile da Sudan takođe preduzima korake da započne normalizaciju odnosa s Izraelom.

Netanjahu je danas najavio da izraelska delegacija putuje u Bahrein da "diskutuje o saradnji u mnogim oblastima".

Palestinci su kritikovali te sporazume, označivši ih izdajom konsenzusa u arapskom svetu da će se veze s Izraelom uspostaviti samo posle osnivanja nezavisne palestinske države.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
  • Globalni indeks terorizma: Ekstremna desnica postaje sve veća pretnja Globalni indeks terorizma: Ekstremna desnica postaje sve veća pretnja

    Broj žrtava terorizma u svetu opao je petu godinu uzastopno, ali je broj napada ekstremne desnice porastao za 250 odsto, do nivoa koji nije viđen u poslednjih 50 godina, pokazuje istraživanje Globalni indeks terorizma 2020, uz procenu da je vrlo izvesno da će pandemija dodatno podstaći taj trend.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side