23.05.2018 | 09:34h ► 22:48h Atina

Vlada Grčke očekuje napredak u pregovorima s Makedonijom

Vlada Grčke očekuje napredak u pregovorima s Makedonijom Foto: Beta / AP
U pregovorima o nazivu Makedonije može doći do "proboja" narednih dana, izjavio je grčki državni sekretar za evropske poslove pred sastanak ministara spoljnih poslova dveju zealja u Njujorku.

"Ja sam relativno optimističan, mislim da bi narednih dana moglo doći do proboja", rekao je u utorak uveče orgos Katrugalos na konferenciji u Atini u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer o ulozi Grčke na Balkanu.

Prisutni makedonski ambasador Darko Angelov to nije porekao, ali je rekao da će biti uzdržan jer su pregovori u "veoma osetljivoj fazi".

U četvrtak i petak, grčki ministar Nikos Kocias i makedonski Nikola Dimitrov, još jednom moraju da se sastanu u prisustvu Metjua Nimica, izaslanika Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom.

Sastanci kakakv je taj bi trebalo da ubrzaju rešavanje problema Grčke s nazivom Makedonije, koji Atina odbija još od proglašenja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine, jer se tako naziva i severna grčka pokrajina. Atina se zato protivi pristupanju Makedonije EU i NATO-u dok se spor ne reši.

Pregovori se odnose na mogućnost da Makedonija prihvati da svom nazivu doda neku reč, kao što je "Nova Makedonija" ili "Severna Makedonija". Postoji pet predloga te vrste. Ali, Makedonija bi bila dužna da shodno tome izmeni i Ustav.

Makedonija se nada sporazumu do 25. juna, što je presudan datum za EU da odluči o otvaranju pregovora o njenom pristupanju.

Posle sastanka dva premijera prošlog četvrtka u Sofiji, Zoran Zaev rekao je da je razgovarao sa Aleksisom Ciprasom o "obostrano prihvatljivom rešenju", ali da je Cipras bio uzdržan.

Od tada je štampa dveju zemalja tvrdila da je izvesno rešenje novi naziv "Republika Ilindenska Makedonija" - po ustanku protiv Otomanskog carstva 2. avgusta 1903. godine, koji je državni praznik u Makedoniji.

Ali, tu opciju su u subotu odbacili lideri glavnih grčkih opozicionih partija na sastanku s Ciprasom.

U utorak, Jorgos Kumocakos, zadužen za spoljne poslove u glavnoj opozicionoj partiji, konzervativnoj "Novoj demokratiji" koja je po anketama znatno jača od vladajuće Ciprasove Sirize, ponovio je da ta stranka odbija da se u nazivu Makedonije pominje Ilinden jer bi to bilo "previše nacionalistički".

 

Dimitrov sa Guterešom razgovrao o toku pregovora sa Grčkom oko imena

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonom Guterešom o toku pregovora sa Grčkom za rešavanje spora oko imena Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju makedonskog ministarstva spoljnih poslova, na sastanku Dimitrova i Gutereša "razgovarano je o poslednjim dešavanjima za prevazilaženje razlika oko imena koje se odvijaju pod pokroviteljstvom UN".

"Sa vizijom i liderstvom na obe strane imamo istorijsku šansu da zatvorimo jedan višedecenijski, istorijski spor", rekao je Dimitrov generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Maratonski pregovori Makedonije i Grčke oko imena, nastavljaju se sutra i prekosutra u Njujorku sastankom ministara spoljnih poslova dve zemlje sa posrednikom UN Metjuom Nimicom.

Vlada Makedonije smatra da je obostrano prihvatljivo rešenje spora ime "Republika Ilindenska Makedonija", što grčka strana posredno odbija zahtevima da se razgovara o predlozima koje je početkom godine dao Metju Nimic.

Među tim predlozima su, nakon što je Atina odbacila Republika Makedonija (Skoplje), a Zaev "Nova Makedonija", ostale tri mogućnosti – "Severna", "Gornja" i "Vardarska".

U slučaju da Grčka ne prihvati predlog "Ilindenska Makedonija", makedoski zvaničnici ističu da otpada čitav paket tog rešenja, koji predviđa i reviziju ustava i da novo ime bude za opštu upotebu.

Vlada Makedonije se nada da bi u slučaju da bude postignuto rešenje mogla da u junu dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Dvoipodecenijski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira makedonske evroatlantske integracije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side