Više političkih ličnosti na skupu protiv antisemitizma u Berlinu
01.06.2019 Berlin

Više političkih ličnosti na skupu protiv antisemitizma u Berlinu

Više političkih ličnosti na skupu protiv antisemitizma u Berlinu Foto: Beta / AP
Više političkih zvaničnika, neki od kojih su nosili tradicionalnu jevrejsku kapicu, kipu, učestvovalo je danas u skupu protiv antisemitizma u Berlinu.

Više lokalnih berlinskih odbornika, članova Bundestaga, ambasador SAD-a u Nemačkoj Ričard Grenel, nemački državni komesar zadužen za borbu protiv antisemitzima Feliks Klajn kao i izraelski ambasador u Nemačkoj učestvovali su na skupu u centru glavnog grada Nemačke na kome su vijorile brojne izraelske zastave.

To je bio kontraskup organizovanom u znak solidarnosti sa Jevrejima, na Dan Al Kuds, Dan Jerusalima na arapskom, koji obeležavaju radikalne islamsističke organizacije u znak protesta zbog pripajanja Istočnog Jerusalima.

Dan Al-Kuds, koji se poklapa s krajem svetog muslimanskog meseca Ramazana, godišnji je vrhunac napetosti između Arapa i Izraelaca, prenosi agencija Hina.

Na skupu je danas nekoliko stotina demonstranata u Berlinu pozivalo na bojkot Izraela noseći palestinske ili libanske zastave.

Nije bilo sukoba između dva okupljanja, koja su bila odvojena jakim policijskim snagama.

Nošenje kipe u javnosti već je nedelju dana glavna tema u Nemačkoj. Klajn je 25. maja predlagao Jevrejima da ne nose kipu na ulici zbog porasta antisemitskih ispada što je izavalo kritike jevrejske zajednice i Izraela, a ogradila se i nemačka vlada. Nemačka vlada je tokom nedelje pozvala stanovništva da nosi kipu povodom Dana Jerusalima u subotu.

"Protivimo se svakoj vrsti antisemitizma bilo da dolazi sa desnice, levice ili od islamista", rekao je Klajn na skupu.

Antisemitska krivična dela porasla su za oko 20 odsto u Nemačkj prošle godine, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side