Francuska mobiliše 10.000 vojnika
12.01.2015 | 19:06h ► 19:55h Pariz

Francuska mobiliše 10.000 vojnika

Francuska mobiliše 10.000 vojnika Foto: Beta/AP
Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan najavio je da će od sutra 10.000 mobilisanih vojnika biti angažovano na obezbeđivanju osetljivih lokacija na celoj teritoriji Francuske, što je dosad najobimnije raspoređivanje vojnih snaga kako bi se predupredila opasnost od novih terorističkih napada.

"Mobilizacija je počela jutros, a 10.000 ljudi će u punom sastavu štititi osetljive tačke na čitavoj teritoriji zemlje, počev od sutra uveče", istakao je Le Drijan, koji nije želeo da precizira koje su to "osetljive tacke".

"Prvi put se naše snage mobilišu u ovolikom obimu na našoj teritoriji", rekao je francuski ministar odbrane, govoreći o "pravoj unutrašnjoj operaciji", preneli su francuski mediji.

Le Drijan je, posle sastanka koji je danas održan u Jelisejskoj palati, rekao da je francuski predsednik Fransoa Oland zatražio da oružane snage učestvuju u obezbeđivanju osetljivih tačaka na teritoriji Francuske, s obzirom na "veliki broj pretnji" sa kojima se zemlja i dalje suočava.

Francuska vlada je saopštila da je skoro 5.000 policajaca i žandarma već mobilisano radi zaštite 717 jevrejskih škola i svetilišta u Francuskoj, dok se nastavlja potraga za saučesnicima vinovnika džihadističkih napada u Parizu, u kojima je prošle nedelje ubijeno 17 ljudi, podseća pariski list "Figaro".

Više od 50 antimuslimanskih incidenata u Francuskoj

Od prošlonedeljnog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo" i drame sa taocima u jevrejskoj samoposluzi u Parizu, registrovano je više od 50 antimuslimanskih incidenata u Francuskoj, saopštila je muslimanska zajednica te zemlje.

Među ovim incidentima registrovana je 21 pucnjava ili bacanje neke vrste eksplozivnih naprava na islamske građevine, kao i 33 pretnje, saopštio je portparol nadzoronog tela Centralnog saveta muslimana u Francuskoj, prenosi AFP.

U napadima islamističkih terorista prošle nedelje je u Francuskoj ubijeno 17 osoba.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side