Više od 2.000 umrlih od korone u Švedskoj
23.04.2020 Beograd

Više od 2.000 umrlih od korone u Švedskoj

Više od 2.000 umrlih od korone u Švedskoj Foto: AP/Janerik Henriksson
Najmanje 2.021 osoba je umrla od koronavirusa u Švedskoj nakon nove 84 žrtve u poslednja 24 časa, dok je zaraženo 16.755 osoba, saopštile su danas zdravstvene vlasti u Stokholmu.


Stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj, koja ima 10,3 miliona stanovnika i koja je uvela blaže mere nego većina evropskih zemalja u borbi protiv koronavirusa, veća je nego kod nordijskih suseda.

Prema podacima zdravstvenih vlasti, od 2,3 miliona stanovnika Stokholma i okoline njih 70.500 su bili potencijalni nosioci virusa na vrhuncu epidemije 8. aprila.

"Broj zaraženih je i dalje uvećan, pa nije trenutak za ublažavanje mera", izjavio je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Valensten.

Prema zdravstvenim vlastima, četvrtina stanovnika Stokholma i okoline biće zaraženo virusom do 1. maja.

Za razliku od ostalih evropskih zemalja, mera izolacije nije najvažnija u borbi protiv pandemije. Jedina ograničenja su zabrana okupljanja više od 50 osoba i zabrana poseta staračkim domovima, dok je ostalo na, kako je navela vlada, svakom građaninu da "bude odgovoran" i sledi preporuke zdravstvenih vlasti.

Univerzitetska bolnica Karolinska danas je saopštila da je umrla 40-godišnja medicinska sestra koja je bila pozitivna na koronavirus, ali je zvaničnik bolnice rekao švedskoj televiziji da uzrok smrti još nije potvrđen.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side