20.10.2018 San Sebastijan

Više hiljada okupljenih u Španiji traže da zatvorenici Ete budu u Baskiji

Više hiljada okupljenih u Španiji traže da zatvorenici Ete budu u Baskiji Foto: pixabay
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u San Sebastijanu zahtevajući da zatvorenici bivše separatističke organizacije Eta budu prebačeni u španski region Baskije pošto su raspoređeni po raznim zatvorima širom Španije.

Demonstranti su nosili plakate s natpisom "Baskijske zatvorenike pošaljite kući". Prema navodima lokalnih medija na skupu koji je održan pet meseci od rasformiranja Ete bilo je oko 37.000 ljudi, dok policija nije dala svoju procenu o broju okupljenih.

Nova socijalistička vlada, na vlasti od juna, pokazala je spremnost da sarađuje s Baskijcima dok je prethodni konzervativni premijer Mariano Rahoj rasporedio zatvorenike širom zemlje kako ne bi stupali u kontakt.

Eti, osnovanoj 31. jula 1959. godine usred diktature Fransiska Franka u Španiji, pripisuje se ubistvo više od 800 osoba u seriji napada u nastojanju otcepljenja i nezavisnosti Baskije, područja jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim delom na severu Španije, na području Pirineja.

Desetkovana hapšenjima lidera posebno u Francuskoj Eta, koju je odbacio i deo stanovništva, bila je proglašena za terorističku organizaciju u Evropskoj uniji (EU).

Eta, skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači "Za baskijsku otadžbinu i slobodu", zvanično je rasformirana 3. maja ove godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side