12.02.2019 Barselona

Više hiljada demonstranata u Barseloni protiv suđenja katalonskim sepratistima

Više hiljada demonstranata u Barseloni protiv suđenja katalonskim sepratistima Foto: Beta / AP
Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Barselone da protestuje zbog suđenje separatističkim vođama za njihovu ulogu u pokušaju otcepljenja Katalonije, koje je počelo danas.

Mašući desetinama separatističkih katalonskih zastava demonstranti su aplaudirali govornicima koji su se ređali na podijumu na velikom trgu Katalonije u centru grada.

"Odlučivati nije krivično delo. Ne može se suditi a još manje se može osuditi referendum ili samoopredeljenje," rekao je potpredsednik regionalne katalonske vlade Pere Aragones.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Suđenje za dvanaest separatističkih vođa za njihovu ulogu u tom neuspelom otcepljenju, počelo je danas u Madridu. ;Optuženima prete kazne od sedam do 25 godina zatvora zbog održavanja zabranjenog referenduma o otcepljenju 1. oktobra 2017. godine.

U odsustvu bivšeg predsednika Karlesa Pućdemona koji je pobegao u Belgiju, glavni optuženi biviši predsednik Oriol Žunkeras može da dobije do 25 godina zatvora.

Za ostalih 11 optuženih, među kojima je bivša predsednica katalonske skupštine, više regionalnih ministara i bivše vođe moćnih organizacija ANC i Omnium Kultural koje su organizovale demonstracije u Barseloni tražene su kazne od sedam do 17 godina zatvora.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side