24.11.2017 | 10:25h ► 13:15h Harare

Mnangagva položio zakletvu i obećao demokratske izbore

Mnangagva položio zakletvu i obećao demokratske izbore Foto: Beta/AP
Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva položio je danas zakletvu na stadionu u Harareu i obećao da će biti posvećen blagostanju naroda, uz ovacije desetina hiljada prisutnih građana.

 

U govoru posle polaganja zakletve, Mnangagva je obećao da će "demokratski" izbori u Zimbabveu biti održani sledeće godine, kako je planirano, i izjavio da je počela obnova zemlje posle 37 godina vlasti dosadašnjeg lidera Roberta Mugabea, navodi Asošiejted pres.

On je odao počast Mugabeu, što su prisutni propratili mlakim aplauzom.

Mnangagva je rekao da Zimbabveanci "nikako ne treba da ostanu taoci svoje prošlosti" i pozvao građane da napuste zatrovanu politiku iz nedavne prošlosti.

"Ne smemo da proćerdamo ovaj trenutak", rekao je novi predsednik.

Obećao je i da će obeštetiti poljoprivrednike koji su ostali bez zemlje u vreme Mugabea, ali je naveo da im zemlja ne može biti vraćena.

Mnangagva će biti predsednik do isteka Mugabeovog mandata sledeće godine, a datum izbora još nije određen.

Mnangagva (75), jedan od najbližih Mugabeovih saradnika tokom više decenija, postao je predsednik posle niza neočekivanih događaja koji su započeli 6. novembra kada ga je Mugabe smenio sa mesta potpredsednika zemlje.

To se pokazalo kao pogrešan Mugabeov potez koji je doveo do njegovog pada sa vlasti. On je podneo ostavku u utorak, posle snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i građana, usled strahovanja da njegova žena Grejs Mugabe pokušava da preuzme vlast.

Mugabe (93) nije prisustvovao današnjoj inaugraciji, ali će, prema navodima zvaničnika stranke ZANU-PF, ostati u zemlji i biće mu osigurana "maksimalna bezbednost".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side