Veton Suroi dobitnik godišnje nagrade SEEMO
24.11.2011 Priština

Veton Suroi dobitnik godišnje nagrade SEEMO

Veton Suroi dobitnik godišnje nagrade SEEMO
Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) večeras je u Prištini kosovskom novinaru, publicisti, političaru i borcu za ljudska prava Vetonu Suroiju uručila svoju godišnju nagradu za ljudska prava.

Nagrada je uručena na početku dvodnevne regionalne konferencije o novinskim agencijama i novim medijima u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

U obrazloženju se navodi da je posle pada komunizma Suroi osnovao medijsku grupaciju Koha, koja je postala jedan od najuticajnijih medija na Kosovu, a da je kao novinar branio kosovske Albance od politike bivšeg srpskog predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Kao uticajna javna ličnost, politički i aktivista civilnog društva, učestvovao je 1999. godine u mirovnom procesu u Rambujeu i bio je jedan od potpisnika sporazuma iz Rambujea, navodi se u obrazloženju.

Bio je predsednik reformističke stranke ORA, poslanik u parlamentu Kosova i član prištinskog tima u pregovorima sa Beogradom pre proglašenja nezavisnosti Kosova, a sada predsedava Spoljnopolitičkim klubom, nevladinom organizacijom specijalizovanom za međunarodnu politiku.

autor: AA izvor: Fonet/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side