Verhofštat: Tromesečno odlaganje Bregzita jedina opcija
23.10.2019 London

Verhofštat: Tromesečno odlaganje Bregzita jedina opcija

Verhofštat: Tromesečno odlaganje Bregzita jedina opcija Foto: Beta, AP
Predstavnik Evropskog parlamenta (EP) u pregovorima o Bregzitu Gi Verhofštat izjavio je da je tromesečno fleksibilno produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, sada predviđenog za 31. oktobar, jedina opcija.

Posle sastanka članova Grupe EP za upravljanje Bregzitom, Verhofštat je na Tviteru napisao da će poslanicima EP biti neophodno vreme da prouče detalje sporazuma o razlazu dve strane koji su lideri EU i britanski premijer Boris Džonson postigli u četvrtak.

"Fleksibilno produženje, ne duže od 31. januara (2020. godine), jedina je mogućnost", napisao je Verhofštat.

Džonson je u subotu tražio tromesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je sinoć da će preporučiti da Evropska unija odobri zahtev Velike Britanije da se još jednom produži rok za Bregzit.

Predsednik EP David Sasoli danas se složio s Tuskom, rekavši da lideri EU treba da prihvate odlaganje Bregzita jer će to "omogućiti Velikoj Britaniji da razjasni svoju poziciju".

Džonson je želeo da izvede zemlju iz Unije do 31. oktobra, kako je i obećao, ali je parlament Velike Britanije sinoć odbacio vladin predlog o trodnevnom roku za debatu o zakonu o sprovođenju sporazuma o Bregzitu.

Britanski premijer je potom odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u parlamentu i dodao da očekuje odluku EU o odlaganju Bregzita.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok već dva puta pomeran pošto je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side