Veliki avganistanski savet odobrio oslobađanje 400 talibanskih zatvorenika
09.08.2020 Kabul

Veliki avganistanski savet odobrio oslobađanje 400 talibanskih zatvorenika

Veliki avganistanski savet odobrio oslobađanje 400 talibanskih zatvorenika Foto: Beta / AP
Tradicionalni avganistanski savet odobrio je danas oslobađanje 400 talibanskih zatvorenika okrivljenih za teške zločine, uključujući ubilačke napade na avganistance i strance.

"Da bi se uklonile prepreke za otvaranje mirovnih pregovora, prekinulo krvoproliće i za dobrobit javnosti džirga odobrava oslobađanje 400 zatvorenika kako traže talibani", rekla je članica skupa Atefa Tajeb, prenosi agencija Frans pres.

Rezolucija kojom se preporučuje oslobađanje zatvorenika usvojena je u tradicionalnom avganistanskom savetu, ili džirgi, koji okuplja stotine članova posle tri dana rasprave.

Budućnost zatvorenika je presudni zahtev za otvaranje pregovora talibana i vlade, pošto su se dve strane obavezale na razmenu zatvorenika pre početka razgovora.

Nije određen datum za početak pregovora političkog vođstva u Kabulu i talibana, ali se očekuje da može biti već iduće nedelje najverovatnije u Kataru, na Bliskom istoku gde talibani imaju političku kancelariju.

Pregovori dve strane deo su mirovnog sporazuma koji su u februaru potpisali SAD i talibani. U vreme potpisivanja taj sporazum je ocenjen kao najbolja šansa za okončanje višedecenijskog rata u zemlji, navodi AP.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani pohvalio je delegate saveta zbog odluke i pozvao talibane da prekinu borbe.

Politički portparol talibana Suhail Šahin rekao je da je odluka dobar i pozitivan korak i da bi pregovori mogli da počnu nedelju dana posle oslobađanja zatvorenika.

Odluka saveta da oslobodi zatvorenike nije iznenađenje pošto su SAD pozvale delegate na početku skupa u petak da donesu tu "tešku odluku" da bi pregovori mogli da počnu i rat da se prekine.

Prema sporazumu koji su postigli SAD i talibani vlada je trebalo da oslobodi 5.000 zatovrenika a tallibani 1.000 vladinih i vojnih zatvorenika koje su oni držali kao gest dobre volje pre početka pregovora.

Kabul je posle oklevanja na kraju oslobodio sve zatvorenike sem poslednjih 400, a predsednik Gani rekao je da nema prava da ih oslobodi zbog ozbiljnosti njihovih zločina i zatražio od saveta da to uradi.

Delegati su imali težak izbor da ili oslobode zatvorenike ili da gledaju kako se nastavlja rat u kome je desetine hiljada ljudi poginulo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side