Velika Britanije planira proslavu Bregzita, ali i upozorava privredu
18.01.2020 London

Velika Britanije planira proslavu Bregzita, ali i upozorava privredu

Velika Britanije planira proslavu Bregzita, ali i upozorava privredu Foto: Beta, AP
Britanska vlada je objavila planove za specijalne događaje u noći 31. januara, kada će zvanično napustiti EU, ali je ministar finansija Sadžid Džavid danas priznao da bi neki sektori britanske privrede mogli trpeti negativne posledice.

Džavid je za Fajnenšel tajms rekao da britanski zakoni u budućnosti neće biti usklađivani s EU i da bi te promene mogle štetiti nekim kompanijama. EU je trenutno najveći trgovinski partner Velike Britanije.

"Neće biti usklađivanja, nećemo biti oni koji samo prihvataju propise, nećemo biti deo jedinstvenog tržišta i nećemo biti u carinskoj uniji - i to ćemo uraditi do kraja godine", rekao je Džavid, misleći na rok za završetak po svim očekivanjima teških trgovinskih pregovora s ostatkom EU.

Velika Britanija će formalno napustiti EU u ponoć 31. januara, ali će nastaviti da se pridržava propisa EU tokom 11-omesečnog prelaznog perioda.

Ta zemlja će postati prva koja je ikada izašla iz EU a vlada planira da to obeleži nizom dešavanja.

Premijer Boris Džonson planira da se obrati naciji nakon sednice vlade na severu Engleske. To će biti prilika se naglase planove vlade da pomognu tom ekonomski uništenom regionu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side