Velika Britanija uvodi karantin od 14 dana za putnike iz inostranstva
22.05.2020 Beograd

Velika Britanija uvodi karantin od 14 dana za putnike iz inostranstva

Velika Britanija uvodi karantin od 14 dana za putnike iz inostranstva Foto : Beta/AP/ Matt Dunham
Velika Britanija uvodi karantin od 14 dana za putnike koji dolaze u zemlju da bi ograničila širenje novog koronavirusa, potvrdila je britanska vlada danas tu spornu meru koja zabrinjava pre svega avio sektor.

Mera stupa na snagu od 8. juna i biće preispitana svake tri nedelje, a treba da prati postepeno ublažavanje restrikcija u zemlji od 1. juna ukoliko se ustanovi napredak ui borbi protiv koronavirusa.

Francuska je izrazila danas žaljenje zbog te odluke navodeći da je spremna da uvede recipročnu meru, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Dok svet počinje da izlazi iz, kako se nadamo, najgoreg dela pandemije koronavirusa treba da gledamo u budućnost i zaštitimo Britance smanjenjem broja slučajeva koji prelaze granice", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel u Dauning stritu na dnevnoj konferenciji za novinare o koronavirusu.

Ona je rekla da se uvode te mere da bi se zadržala stopa prenosa niskom i sprečio drugi talas koji bi bio razoran.

Velika Britanija koja je najteže pogođena posle SAD sa više od 41.000 mrtvih ako se uključe i sumnjivi slučajevi, nešto više od nedelju dana ne ograničava broj dozvoljenih dnevnih izlazaka i škole treba ponovo da budu otvorene 1. juna.

Putnici treba da ispune formular sa podacima pri dolasku i biće kontrolisani, a oni koji prekrše karantin mogu da dobiju kaznu od 1.000 funti (1.117 evra).

Iz toga se izuzimaju drumski prevoznici i lekarsko osoblje kao i Irci ali ne i putnici iz Francuske kao što su nedavno London i Pariz nagovestili.

Putnici koji dolaze takođe se podstiču da preuzmu aplikaciju za praćenje koju uskoro treba da pokrene Velika Britanija u nastojanju da ograniči širenje virusa, rekla je ministarka.

Premijer Boris Džonson je obećao ove nedelje da će efikasan sistem praćenja biti uspostavlljen do 1. juna.

Karantin od 14 dana zabrinjava avio sektor koji je prizemljen zbog pandemije.

Kompanija Virdžin Atlantik, koja je u velikim finansijskim teškoćama navela je da zbog te mere njeni avioni neće moći ponovo da počnu da lete jer neće biti dovoljno tražnje za letove.

Britansko Udruženje avioprevoznika "Erlajns UK" procenjuje da će se time praktično "ubiti" međunarodna putovanja ka Velikoj Britaniji.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side