Velika Britanija uvela sankcije pojedincima i organizacijama iz Rusije i još tri zemlje
06.07.2020 Beograd

Velika Britanija uvela sankcije pojedincima i organizacijama iz Rusije i još tri zemlje

Velika Britanija uvela sankcije pojedincima i organizacijama iz Rusije i još tri zemlje Foto: AP/Alberto Pezzali
Velika Britanija je danas objavila da je uvela ekonomske sankcije pojedincima i organizacijama iz Rusije, Saudijske Arabije, Mjanmara i Severne Koreje, na osnovu novog ovlašćenja za kažnjavanje onih koji krše ljudska prava.


Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da su na meti sankcija oni koji stoje iza "nekih od najtežih kršenja ljudskih prava prethodnih godina".

Među njima su visoki saudijski obaveštajni zvaničnici, optuženi za učešće u ubistvu novinara Džamala Kašogija u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, kao i pripadnici ruskih službi odgovorni za smrt advokata Sergeja Magnickog u moskovskom zatvoru. Magnicki je razotkrio šemu poreske prevare u kojoj su učestvovali ruski zvaničnici.

Na listi 49 pojedinaca i organizacija su i vrhovni komandant oružanih snaga Mjanmara Min Aung Hlaing i komandant Soe Vin. Oni su optuženi za organizovanje i sistematskog nasilja nad pripadnicima muslimanske manjine Rohindža.

Dva severnokorejska ministarstva, za državnu bezbednost i za bezbednost naroda, na udaru su britanskih sankcija zbog upravljanja zatvorskim centrima u autoritarnoj komunističkoj državi.

Velika Britanija je ranije uvodila sankcije ili kao deo EU ili u okviru UN. Od izlaska iz Unije u januaru, London je primenio sopstvenu verziju američkog Magnicki zakona, koji vlastima dozvoljava da uvode sankcije pojedincima odgovornim za kršenja ljudskih prava.

Novi britanski zakon ovlašćuje vladu da pojedince pod sankcijama spreči da ulaze u zemlju, da vrše transakcije u britanskim bankama i da ostvaruju profit od ekonomije Velike Britanije.

Poslanici iz redova i vlasti i opozicije pozdravili su uvođenje sankcija, iako su neki postavili pitanje zašto na listi nije niko od kineskih zvaničnika, imajući u vidu novi zakon Kine koji steže obruč oko Hongkonga i represiju u regionu Sinđijang. U tom regionu je više od milion pripadnika manjinskih etničkih grupa zatvoreno u specijalnim centrima.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Slucki osudio je britanske sankcije kao "rusofobnu glupost" i naveo da Moskva zadržava pravo da preduzme "dobro izbalansiran" uzvratni potez.

"London je načinio još jedan korak ka degradaciji rusko-britanskih odnosa", rekao je Slucki.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side