Evropska komisija dobila britanske predloge o Bregzitu
19.09.2019 | 13:50h ► 15:33h London

Evropska komisija dobila britanske predloge o Bregzitu

Evropska komisija dobila britanske predloge o Bregzitu Foto: Beta / AP
Evropska komisija saopštila je danas da je dobila pisane predloge od britanske vlade za izmenu odbačenog sporazuma o uređenom Bregzitu.Britanska vlada saopštila je ranije da su Briselu poslati "poverljivi tehnički non-pejperi koji odražavaju ideje koje Velika Britanija predlaže". Non-pejperi su dokumenti o kojima treba da se razgovara pre nego o formalnim predlozima.

Portparolka Mina Andreeva rekla je da je Komisija "dobila dokumenta iz Velike Britanije i na osnovu toga ćemo danas i sutra imati tehničku raspravu o nekim aspektima carine, proizvedene robe i sanitarnih i fitosanitarnih pravila".

Andreeva je dodala da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker juče razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i da mu je rekao da je "dogovor poželjan i još uvek moguć".

Pored planiranih tehničkih razgovora, Andreeva je dodala da će glavni pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije i britanski ministar za Bregzit, Stiven Barkli sutra razgovarati o Bregzitu i na "političkom nivou".

 

Velika Britanija poslala Briselu predloge za Bregzit

Britanska vlada je danas saopštila da je Evropskoj uniji poslala pisane predloge za izmenu odbačenog sporazuma o uređenom Bregzitu.

Navedeno je da su Briselu poslati "poverljivi tehnički non-pejperi koji odražavaju ideje koje Velika Britanija predlaže". Non-pejperi su dokumenti o kojima treba da se razgovara pre nego o formalnim predlozima

Iako britanski premijer Boris Džonson tvrdi da njegova zemlja naporno radi na postizanju dogovora, EU navodi da i dalje čekaju na konkretne britanske ideje.

Britansko saopštenje dolazi nakon što je finski premijer Anti Rine rekao da Velika Britanija mora da podnese predloge do kraja septembra ili je "sve gotovo".

London je naveo da neće poštovati "veštački rok" već da će poslati formalne podneske "kada bude spreman".

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. oktobra.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side