Vatikan skriva srpsko zlato
13.10.2011 Beograd

Vatikan skriva srpsko zlato

Vatikan skriva srpsko zlato
Američki advokat Džonatan Livi podneo zahtev za novu istragu o sumnjivom radu Vatikanske banke, tvrdeći da se u banci nalazi 80 miliona dolara opljačkanih od Srba, Jevreja i Roma.

 

Na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi se ratno ustaško blago - zlato, poluge, srebro i druge vrednosti koje je ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja i zalagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946, tvrdi Livi.

Naši klijenti, oni koji su preživeli holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD, traže povraćaj svoje imovine, navodi se u pismu koje je američki advokat Džonatan Livi uputio kardinalu Altilio Nikori, predsedniku Finansijskog odbora u Vatikanu, sa zahtevom da Sveta stolica sama pokrene istragu o nestalom ustaškom blagu, koje se nalazi u vatikanskim trezorima.

Za ovu pljačku Srba, Jevreja i Roma, koja je procenjena na 80 miliona dolara, nikada niko nije odgovarao. Advokat Livi se sa dvadeset saradnika već decenijama bori pred američkim pravosuđem protiv Vatikanske banke.

Ta pljačka je službeno dokumentovana prvi put 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta nazvanom Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga, u kome se tvrdi da je Vatikan bio umešan u "pranje zlata"  iz koncentracionih logora i kradju posle Drugog svetskog rata, u pomenutoj vrednosti, kaže Livi za Novosti.

Zlato i druge vrednosti se nalaze pod nadzorom Centralne vatikanske banke. Ukradeni su u genocidu od 1941. do 1945. godine, kada je pobijeno oko 500.000 nepoželjnih ljudi u NDH.

Ova imovina žrtava je 1946. godine založena u Vatikansku banku. Jedan od svedoka je američki Srbin - profesor Vilijam Todorović, iz Los Anđelesa, koji je izgubio 17 rođaka u Vojniću.

Zlato ustaških žrtava bilo je decenijama predmet parnice protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove, koju je pokrenula u SAD advokatska kancelarija Džonatana Livija. Vatikan su, u međuvremenu, u Americi tužili i Nezavisni savet srpskih Roma, Republika Srpska Krajina u egzilu, Memorijalni centar Jasenovac, Jasenovački istražni institut i zastupnici privatnih tužilaca, odnosno naslednika žrtava.

U tim tužbama, gubici i šteta su vrlo dobro dokumentovani od Nezavisnog saveta srpskih Roma.

"Naša tužba, koja je podignuta u SAD je, bila obustavljena. Sud je proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago, jer Svetoj stolici u SAD ne može da se sudi", kaže advokat.

"Kada je uložena žalba na tu presudu, ona je odbijena i američka sudska presuda o nenadležnosti da sudi Vatikanu je postala konačna u martu 2011. Mi kao zastupnici žrtava NDH želimo da ovim zahtevom za istragu u Vatikanu, predmet donesemo u Svetu stolicu i Institut za religijske poslove", objasnio je Livi.

 

autor: AA izvor: Novosti/NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja