Vatikan dao smernice za istraživanje seksualnog zlostavljanja dece
16.07.2020 Beograd

Vatikan dao smernice za istraživanje seksualnog zlostavljanja dece

Vatikan dao smernice za istraživanje seksualnog zlostavljanja dece Foto: AP/Vincenzo Pinto
Vatikan je na inicijativu pape Franje danas izdao smernice sveštenicima o postupku istrage seksualnog zlostavljanja maloletnika u okrilju crkve.

Taj dokument je "instrument" za pomoć crkvenim vlastima u "delikatnom zadatku korektnog vođenja slučajeva" koji uključuju sveštenike "kada su optuženi" za zloupotrebu maloletnika, objasnio je u saopštenju španski kardinal Luis Ladaria Ferer.

Papa Franja kome je borba protiv seksualnih napada u okviru Katoličke crkve jedan od prioriteta, u februaru 2019. se na sastanku sa 114 predsednika biskupskih konferencija obavezao da će "dati jedinstvene smernice za crkvu", pre svega pravne reference koje su već na snazi na građanskom i kanonskom nivou.

Danas objavljeni dokument ne donosi nove standarde, već obrazac za prijavu zločina. Upozoreni zvaničnik mora da saopšti identitet osumnjičenog sveštenika, ministarstva, datum događaja i ime žrtve, mere koje je preduzela crkvena vlast, a u slučaju krivičnog postupka, ime tužioca i advokata.

Katoličku crkvu već godinama potresaju skandali sveštenika-pedofila koji su zlostavljali decu u više zemalja, posebno u SAD, Čileu i Nemačkoj.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side