Vašington umesto Kolumba slavi indijance
09.10.2019 Vašington

Vašington umesto Kolumba slavi indijance

Vašington umesto Kolumba slavi indijance Foto: Wikipedia
Gradske vlasti Vašingtona saopštile su da će "praznik Kristofera Kolumba", prvog evropskog koloniste koji je stigao u Ameriku i čiji kritičari osuđuju počinjene zločine, zameniti proslavom američkih indijanaca.

 

Kolumbov dan je zvanično postao federalni praznik 1937. godine, "uprkos činjenici da Kolumbo nije otkrio Severnu Ameriku, da su u vreme njegovog dolaska u Severnoj Americi već živeli milioni ljudi i da on nikada nije kročio na obale današnjih SAD", rekao je lokalni odbornik Dejvid Groso obrazlažući odluku.

Groso je naveo da je đenovljanski moreplovac "oterao u ropstvo, kolonizovao, osakatio i masakrirao hiljade i hiljade indijanaca u Amerikama".

Više američkih saveznih država, poput Mejna, Vermonta, Nju Meksika i Havaja, kao i više od 100 gradova već je "prekrstilo" oktobarski praznik u čast autohtonih zajednica.

"Ova promena je prilika za povećanje svesti o jedinstvenoj i bogatoj istoriji ove zemlje koja je blisko povezana s prvim narodima koji su u njoj živeli i koja je starija od putovanja Kristofera Kolumba", saopštio je Nacionalni kongres američkih indijanaca.

Odluku grada Vašingtona ipak nisu svi dobro primili. Federacija Italo-Amerikanaca ju je ocenila kao "prezrivu, uznemirujuću i razdornu" i pozvala američku prestonicu da "ponovo razmotri" promenu praznika koji slavi "više od 20 miliona Italo-Amerikanaca".

Prema podacima, prvi susret evropskih kolonista i indijanskog plemena Nakočtank, koje je živelo na prostoru današnjeg Vašingtona, odigrao se 1608. godine. Tokom narednih 40 godina nestalo je tri četvrtine autohtonog stanovništva, kao žrtve bolesti koje su Evropljani doneli ili rata s kolonistima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side