Vašington pozvao na obnovu dijaloga i prekid vatre u Libiji
10.06.2020 Vašington

Vašington pozvao na obnovu dijaloga i prekid vatre u Libiji

Vašington pozvao na obnovu dijaloga i prekid vatre u Libiji Foto: Beta / AP
SAD su pozvale danas zaraćene strane u Libiji da "brzo" nastave dijalog pod pokroviteljstvom UN da bi se uspostavio prekid vatre i sprećila nova strana mešanja.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo pozdravio je "vrlo pozitivnu" odluku vlade nacionalnog jedinstva Fajeza al Saradža, koju priznaju Ujednijenje nacije, i snaga komandanta Kalife Haftara, koji drži istočni deo zemlje, da se vrate dijalogu.

Snage nacionalnog jedinstva, koje podržava Turska, poslednjih nedelja nižu vojne pobede dok su Haftarove snage koje, između ostalih, podržava Rusija, u teškoćama. Haftarove snage su krenule u ofanzivui na Tripoli pre 14 meseci ali ih snage vlade u Tripoliju poslednjih nedelja potiskuju sa zauzetih položaja.

Posle sastanka Haftara i egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija u subotu Kairo je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje prekida vatre od ponedeljka, ali vlada u Tripoliju nije prihvatila.

Majk Pompeo je rekao da su brzi pregovori u dobroj veri sada potrebni da bi se primenio prekid vatre i ponovo pokrenuli međulibijski politički razgovori pod okriljem UN.

"Vreme je da svi Libijci, sa svake strane počnu da deluju tako da ni Rusija ni druge zemlje koje god one bile ne mogu više da se mešaju u suverenost Libije radi sopstvenih intersa", rekao je Pompeo.

On nije direktno pomenuo ni Tursku koja podržava vladu u Tripoliju, ni Egipat ni Ujedinjene Arapske Emirate koji podržavaju Haftara.

"Staviti Libiju na put ekonomskog oporavka znači očuvati libijsku naftnu infrastrukturu", rekao je Pompeo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side