Vašington post: Trampova vojna parada dovela do bankrota okružni budžet Vašingtona
10.07.2019 Beograd

Vašington post: Trampova vojna parada dovela do bankrota okružni budžet Vašingtona

Vašington post: Trampova vojna parada dovela do bankrota okružni budžet Vašingtona Foto: Beta / AP
Ekstravagantna vojna parada koju je predsednik Donald Tramp priredio 4. jula, povodom Dana nezavisnosti SAD, dovela je do bankrota budžet za bezbednost Okruga Vašington, kaže gradonačelnica.

 

List "Vašington post" danas piše da su Trampova parada i proslava 4. jula vladu Okruga (Washington, District of Columbia - D.C.) koštale 1,7 miliona dolara, što je - u kombinaciji s policijskim troškovima zbog demonstracija protiv te proslave tokom vikenda - dovelo do bankrota poseban fonda kojim se glavni grad štiti od terorističkih pretnji i obezbeđuje sigurnost na javnim skupovima i državnim sahranama. 

U pismu predsedniku u utorak, gradonačelnica DC-a Mjuriel E. Bouser, iz opozicione, Demokratske stranke, upozorila je da je fond sada iscrpen i da procenjuje da će do 30. septembra imati deficit od šest miliona dolara, a da gradu nikada nisu isplaćeni troškovi Trampove inauguracije 2017. godine, koji su iznosili 7,3 miliona dolara. 

Bauser je zatražio da se Bela kuća obaveže da u celini vrati novac gradskom fondu. 

"Tražimo... da se od stanovnika Distrikta Kolumbije ne traži da pokriju milione dolara federalnih rashoda i da budemo u stanju da održimo naš visok standard zaštite federalnih skupova", napisala je ona.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Kris Rodriges, direktor Agencije DC za bezbednost i upravljanje vanrednim situacijama, izjavio je u jednom intervjuu da su procenjeni troškovi za paradu 4. jula šest puta veći nego prošlih godina i da će verovatno rasti s obzirom na to da grad ima još isplata za to.

Predsednikova nova proslava Dana nezavisnosti, pod nazivom "Pozdrav Americi", obuhvatila je govor Trampa kod Spomenika Linkolnu, letove vojnih aviona i prikaz oklopnih vozila na centralnom trgu Vašingtona. Te novine su izazvale proteste, iako je obeležavanje Dana nezavisnosti SAD tipično apolitičan događaj, a aktivisti su kod Spomenika Drugog svetskog rata podigli balon "Beba Tramp" kojim ismevaju predsednika.

U subotu su se neke od pristalica predsednika okupile na mitingu u organizaciji desničarskih aktivista, što je izazvao veliki kontra-protest levičara, te su stotine policajaca poslate da spreče sukob dveju strana.

Fond Okruga za planiranje hitnih mera i bezbednost se puni federalnim novcem koji upravi Vašingtona nadoknađuje rashode za javnu bezbednost koje ima jer je glavni grad. To obuhvata obezbeđivanje sigurnosti na predsedničkim inauguracijama, posete stranih zvaničnika i masovne skupove.

Dok je nekada prenosio krupne sume iz godine u godinu, u Trampovoj eri fond je  - nestao. Nikada nije vraćeno više od sedam miliona dolara od ukupno 27,3 miliona dolara troškova koje je grad imao tokom inauguracije 2017. godine, saopštili su gradski zvaničnici.

Zvaničnici Bele kuće su rekli da je Okrug pristao da nepotrošena sredstva u Fondu za hitne slučajeve upotrebi za plaćanje nastalih troškova, ali to uprava grada demantuje.

Kongres i Bela kuća svake godine uplaćuju manje novca na taj račun nego što grad troši - u fiskalnoj 2017. godini, na primer, 14,9 miliona dolara je dodato fondu, dok je potrošeno 24,4 miliona dolara. 

Gradonačelnica Bauser je u pismu Trampu rekla da je decembarska sahrana bivšeg predsednika Džordža H.V. Buša takođe doprinela osiromašenju fonda.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side