Valensa kritikovao predsednika Poljske što nije pozvao Putina u Aušvic
09.01.2020 Varsava

Valensa kritikovao predsednika Poljske što nije pozvao Putina u Aušvic

Valensa kritikovao predsednika Poljske što nije pozvao Putina u Aušvic Foto: Pixabay
Bivši predsednik Poljske, Leh Valensa, kritikovao je danas sadašnjeg predsednika Andžeja Dudu što poljske vlasti na 75. godišnjicu oslobođenja nacističkog logora Aušvic nisu pozvale predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vojnici sovjetske Crvene armije su 27. januara 1945. godine oslobodili zatvorenike nacističkog logora Aušivc-Birkenau.

Valensa, nekadašnji legendarni lider otpora Poljaka sovjetskom komunističkom režimu, a kasnije prvi slobodno izabrani predsednik Poljske, upozorio je da je nepozivanje na godišnjicu predsednika zemlje čiji su vojnici oslobodili zatvorenike, omogućilo Putinu da govori na drugom komemoratvnom skupu, u Izraelu, a da poljski predsednik tamo ne bude pozvan i da "ne dobije mogućnost da demantuje eventualne ruske pokušaje prekrajanje istorije".

Izraelski Institut "Jad Vašem" u januaru u Izraelu organizuje forum o Holokaustu, ali, smatra Valensa, predsednik Poljske Andžej Duda je "sam kriv" što nije dobio pravo da govori na tom skupu.

"Pre svega, trebalo je pozvati Putina u Aušvic i direktno reći da su Rusi oslobodili logor. Takva je istorijska istina i niko to neće promeniti, a ako poljska vlada želi da stvara svoj istorijski narativ, onda je to neozbiljno", kazao je danas Valensa za informativni portal Onet.pl.

Valensa je kazao i da "ukoliko poljska strana nije pozvala na 75. godišnjicu oslobođenja logora u Aušvic predsednika Putina, dalo se očekivati da Duda neće dobiti reč u Izraelu. U takvoj situaciji on nije mogao tamo da leti. Takav je bio plan Putina jer sada bez ikakvog otpora može da ubedi druge u svoju priču i uspeće u tome", kazao je Valensa.

Predsednik Poljske Andžej Duda saopštio je u sredu da neće učestvovati 23. januara u Jerusalimu u obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja najvećeg logora koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic - Birkenau.

Duda je to odlučio zato što nije stavljen na spisak glavnih govornika pošto je Institut "Jad Vašem" koji organizuje forum, odlučio da reč da predsednicima četiri glavne savezničke zemlje: Rusije, Francuske, Velike Britanije i SAD, kao i predsedniku Nemačke, zemlje odgovorne za zločine Drugog svetskog rata i Holokaust.

"Ne vidim povod zašto bi mogli da se obrate predsednici Rusije, Nemačke, Francuske, predstavnici Velike Britanije i SAD na takvom mestu, u toj prilici u vezi sa tom velikom godišnjicom, a ne bi mogao da govori predsednik Poljske, posebno sada kada sa ruske strane, pre svega od strane predsednika Vladimira Putina na adresu Poljske stižu optužbe potpuno suprotne istorijskoj istini, koje služe kao pokušaj da nas ponize kao društvo i unesu laži u istoriju", kazao je Duda.

Od organizatora je poljski predsednik tražio da i on dobije pravo da govori na skupu u Izraelu, a kada je "Jad Vašem" to odbio, poljski predsednik je rešio da demonstrativno bojkotuje obeležavanje godišnjice u Jerusalimu, iako je pozvan.

Poljska konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda, za razliku od prethodnih poljskih vlada, otkako je na vlasti od jeseni 2015. godine dosledno zaobilazi predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ta vlast ne zove Putina ni na kakve značajne godišnjice, na kojima bi se očekivalo prisustvo predsednika Rusije, posebno na Dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januara u Ašuvicu, na 75. godišnjicu oslobođenja tog najvećeg groblja žrtava Holokausta, odakle su zatvorenike oslobodili vojnici Crvene armije.

Da bi izbegla Putina, Vlada Poljske je prošle godine, na obeležavanje 80. godišnjice u Varšavi izbijanja Drugog svetskog rata 1. septembra, pozvala samo sadašnje saveznike u NATO i Evropskoj uniji. Tako su u Varšavi bili i predstavnici nekih zemalja koje su tokom Drugog svetskog rata imale marionetske fašističke režime.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side