12.03.2019 London

Uticajna grupa evroskeptičnih poslanika predlaže odbacivanje Bregzit sporazuma

Uticajna grupa evroskeptičnih poslanika predlaže odbacivanje Bregzit sporazuma Foto: Beta, AP
Uticajna grupa evropskeptičnih britanskih poslanika predložila je danas odbacivanje sporazuma o Bregzitu koji će sa unetim izmenama večeras biti podnet na glasanje u donjem domu britanskog parlamenta.

"U svetlu naše sopstvene pravne analize i analize drugih mi nećemo predložiti usvajanje predloga Vlade", rekao je konzervativni poslanik Bil Keš u ime grupe, čime je zadat novi udarac šansama da se večeras usvoji sporazum o izlasku Britanije iz Evropske unije.

U ovoj grupi poslanika su i poslanici severnoirske Partije demokratskih unionista (DUP).

Njihova izjava usledila je posle danas iznete ocene britanskog pravobranioca Džefrija Koksa da pravni rizik da će Velika Britanija ostati blokirana u carinskoj uniji sa Evropskom unijom ostaje nepromenjen uprkos izmenama dogovora o Bregzitu usaglašenim sinoć.

Dodatne izmene je sinoć postigla premijerka Tereza Mej sa zvaničnicima EU u Lisabonu kojim se po njihovim rečima dobijaju "pravno obavezujuće izmene" sporne odredbe o irskoj granici, tzv bekstopu.

Sporazum o Bregzitu u januaru je odbijen ogromnom većinom glasova. Ako poslanici ponovo odbiju predloženi sporazum, moraće da glasaju žele li Bregzit bez sporazuma 29. marta, za šta nema mnogo podrške, ili da se od EU zatraži odlaganje datuma Bregzita.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side