Uragan razorio delove Grčke
21.09.2020 Beograd

Uragan razorio delove Grčke

Uragan razorio delove Grčke Foto: AP/ Vaggelis Kousioras
Grčki premijer Kirijakos Micotakis ide u posetu područjima pogođenim krajem prošle nedelje retko jakim "sredozemnim ciklonom" ili uraganom, tokom kojeg je poginulo najmanje troje ljudi, a otklanjanje veoma obimne štete je počelo.

Premijer će u utorak posetiti Kardicu, grad u središnjoj Grčkoj s pedesetak hiljada stanovnika, gde su poplavljene hiljade kuća.

Tokom "sredozemnog uragana" s "tropskim karakteristikama", nazvanog "Janus", stotine ljudi su spasavane iz poplavljenih zgrada i vozila, a provale oblaka i olujni vetar su pustošili zgrade, prodavnice i skladišta u oblastima severno od Atine.

Pet hiljada kuća je poplavljeno, a trećina grada je bez struje, rekao je gradonačelnik Kardice Vasilis Ciakos javnoj televiziji ERT.

Po njegovim rečima, trebaće bar pet dana da grad ponovo stane na noge.

Letovi i pomorske veze su bili otkazani u petak jer je uragan pogodio ostrva u Jonskom moru.

Bujice blata, popadalo drveće, prekid snabdevanja strujom i vodom pogodili su široko područje u noći između petka i subote.

"Sredozemni uragani" su retke meteorološke pojave koje su primećene samo u poslednjih četrdesetak godina, rekao je Kostas Laguvardos, direktor istraživanja Atinske opservatorije.

"Cikloni ili uragani na Sredozemlju imaju tropske karakteristike poput onih u Atlantiku, ali obično su manji i slabiji", rekao je on za AFP.

"Ianus" je jedan od najjačih "sredozemnih uragana" od kada je ta pojava primećena 1969. godine, napisao je Laguvardos u jednom članku u nedelju.

Prethodni "sredozemni uragan" slične veličine i snage pogodio je Grčku pre dve godine, ubivši dvoje na ostrvu Evija, kod Atine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side