Upućeno skoro 1.000 prigovora na predsedničke izbora u Poljskoj
17.07.2020 Varšava

Upućeno skoro 1.000 prigovora na predsedničke izbora u Poljskoj

Upućeno skoro 1.000 prigovora na predsedničke izbora u Poljskoj Foto: Beta, AP / Czarek Sokolowski
Prigovori na reultate izbora za predsednika Poljske 12. jula kada je tesnom razlikom od oko dva odsto glasova izabran ponovo kandidat vladajuće stranke Pravo i Pravda, dosadašnji predsednik Andžej Duda preplavili su Vrhovni sud Poljske i već sada ih je preko 900, što je 15 puta više nego na prethodnim izborima 2015. godine.

U ponoć noćas je bio poslednji rok da se uloži protest na izbore i to je do tog roka učinilo najmanje 930 političkih subjekata i privatno građana Poljske a još nekoliko dana će u Vrhovni sud stizati protesti poslati do ponoći poštom.

"Lično imam intuiciju da će tih prigovora biti negde između 1.000 i 1.200", kazao je danas radiju TOK FM portparol Vrhovnog suda, sudija Aleksander Stempkovski koji, međutim, ne vidi problem da sud reši sve te proteste do 3. avgusta, što je zakonski rok.

Pre pet godina kada je prvi put na čelo Poljske izabran Andžej Duda i neočekivano porazio dotadašnjeg predsednika iz liberalne Građanske platforme Bronjislava Komorovskog protesta je registrovano svega 58.

Ovog puta opozicija ali i masovno građani protestuju zbog toga što se u kampanju za izbor kandidata vladajuće stranke uključila cela državna mašinerija, na čelu sa premijerom a državna poljska televizija TVP, posebno njen informativni kanal TVP.info vodili su brutalnu crnu kampanju protiv kandidata opozicije Rafala Tšaskovskog.

To su i dve krupne zamerke na poljske predsedničke izbore i u prvom krugu 28. juna i sada 12. jula od posmatračke misije OEBS-a.

"Politička polarizacija i pristrasnost TVP kvare sliku dobro organizovanih izbora. Uznemiravaju nas primeri netolerancije pune ksenofobnih, homofobnih i antisemitskih sadržaja, posebno na strani predsednika i javnog TV servisa", kazao je dan nakon izbora na konferenciji za novinare u Varšavi šef
posmatrača OEBS Tomas Boserup.

Posmatračka misija OEBS zamerila je takođe što su članovi vlade na čelu sa premijerom Mateušom Moravjeckim otvoreno učestvovali u kampanji što je predsedniku Dudi koji je kandidovao za reizbor dalo veliku prednost kao i to što u Poljskoj ne postoje odgovarajući propisi koji bi regulisali finansiranje kampanje tako da su time izbrisane granice između partije i države.

Obojica kandidata uz veliki odziv birača osvojila su oko 10 miliona glasova od skoro 30 miliona registrovanih birača a prednost Dude je 422.385 glasova a 178.000 glasova je prema saopštenju Državne izborne komisije nevažećih.

Protest su uložili i poslanici opozicione Građanske platforme čiji kandidat, popularni gradonačelnik Varšava Rafal Tšaskovski, je tesno poražen a glavni argumenti u toj izbornoj žalbi Vrhovnom sudu je nepoštovanje ustavnih rokova za izbore i nastojanje državne TVP da podržava kandidata vladajuće stranke a po svaku cenu diskredituje kandidata opozicije.

Argument za proteste su i problemi koje su imali Poljaci u inostranstvu sa glasanjem, doduše uglavnom zbog toga što su mnogi zbog pandemije virusa korona morali u zemljama gde žive da glasaju poštom a izborni paketi im nisu stigli na vreme ili u Poljsku nisu stigli njihovi glasovi, posebno u zemljama gde je, kao u Evropi, dijaspora glasala za Tšaskovskog.

"To nisu bili pošteni izbori zato što u poštenim izborima se oba kandidata tretiraju jednako. U poštenim izborima država pomaže građanima da glasaju ali ne stoji nedvosmisleno na jednoj strani. U poštenim izborima može da učestvuje svako, bez obzira gde živi. Kandidatu vladajuće stranke pomogla je moćna državna mašinerija i pitanje da je da li bi Andžej Duda mogao da pobedi na poštenim izborima", kazala je opoziciona poslankinja Barbara Novacka.

Opozicija, iako je uložila proteste, ne očekuje da bi Vrhovni sud mogao da poništi izbore, budući da je u okviru pravosudnih reformi, zbog koji je Poljska u sporu sa Evropskom unijom da sistemski ugrožava pravnu državu, kontroverznim Zakonom o Vrhovnom sudu njegov sastav promenjen da u njemu budu sudije podobnije za vladajuće poljske konzervativce.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side