Unesko zabrinut zbog prekomerne sile nad novinarima
22.06.2020 Pariz

Unesko zabrinut zbog prekomerne sile nad novinarima

Unesko zabrinut zbog prekomerne sile nad novinarima Foto: Pixabay
Generalna direktorka Unesko Odri Azule izjavila je danas da je "zabrinuta zbog povećanja nasilja nad novinarima" koji izveštavaju sa demonstracija, podsetivši da je "sloboda izražavanja vitalni element demokratije".

"Pokrivanje događaja uživo je u središtu novinarskog rada", ističe u saopštenju Unesko koji ima mandat da štiti slobodu izražavanja. Taj posao je "neophodan za garantovanje slobode štampe i prava na informisanje", dodaje Odri Azule.

Međutim, "poslednjih godina talasi protesta širom sveta pokazali su rizike od prekomerne upotrebe sile od strane policije nad novinara: reporteri su ubijani ili ranjavani gumenim mecima, oni koji direktno izveštavaju sa demonstracija su pritvarani ili optuživani da nisu sledili naredbe o razilaženju, a profesionalni materijal im je oduziman ili uništavan", navodi Unesko.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele je osudila "nasilje bez presedana" nad novinarima u SAD tokom protesta protiv rasizma i policijsku brutalnost.

Unesko podseća da je od 2013. godine obučio više od 3.400 pripadnika snaga reda u 17 zemalja, kao i 17.000 sudija u Latinskoj Americi i Africi zahvaljujući onlajn kursevima o slobodi izražavanja kako bi shvatili ovo "osnovno pravo", kao i suštinsku ulogu medija u demokratiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side