UN zabrinute zbog opasnosti od zatvaranja migranata u Grčkoj
14.12.2019 Atina

UN zabrinute zbog opasnosti od zatvaranja migranata u Grčkoj

UN zabrinute zbog opasnosti od zatvaranja migranata u Grčkoj Foto: Beta, AP
Radna grupa UN koja razmatra problem arbitrarnog pritvaranja, izrazila je zabrinutost posle nedavnog usvajanja zakona kojim se pooštravaju uslovi davanja azila u Grčkoj.

Zbog te izmene, smatraju stručnjaci, postoji rizik da se u Grčkoj "ugrozi princip izuzeća tražilace azila od pritvora".

Ta grupa je pozvala grčke vlasti da "odmah obustave praksu vraćanja migranata koji ilegalno pređu reku Marica (Evros)", na kopnenoj granici s Turskom.

Po navodima te grupe UN, migranti koji dolaze preko reke upućeni su u zatvorene centre gde su izuzetno loši uslovi, i potom se vraćaju u susednu Tursku bez mogućnosti da u Grčkoj traže međunarodnu zaštitu.

Stručnjaci su takođe osudili "neopravdani" pritvor maloletnika bez pratnje kao i dece "zbog grešaka u proceduri", izjavio je Li Tumi, član te radne grupe UN na konferenciji za novinare u petak u Atini.

Novi zakon o azilu mogao bi da dovede do uvođenja restriktivnijih procedura koje mogu da kompromituju zakonski princip da se pritvor migranata određuju jedino u izuzetnim situacijama.

Grčka vlada je nedavno usvojila strože mere za migrante od pooštravanja uslova za davanje azila do projekta formiranja zatvorenih centara na ostrvima, kao i lišavanja pristupa zdravstvenim uslugama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side