UN: U Ukrajini najmanje 1.130 poginulih, obaranje MH 17 ratni zločin
28.07.2014 Njujork

UN: U Ukrajini najmanje 1.130 poginulih, obaranje MH 17 ratni zločin

UN: U Ukrajini najmanje 1.130 poginulih, obaranje MH 17 ratni zločin Foto: Tanjug, AP
Obaranje malezijskog aviona MH 17 iznad Ukrajine bi moglo da se izjednači sa ratnim zločinom, rekla je danas visoka komesarka UN za ljudska prava, zatraživši temeljnu i nezavisnu istragu.

"Biće učinjen svaki napor da bilo koji počinitelj teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratni zločin, bude doveden na sud, bez obzira gde se nalazio", rekla je Pilaj u danas objavljenom izveštaju.

U izveštaju se navodi i da je u Ukrajini od početka konflikta ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 povređeno.

Te brojke predstavljaju ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je od aprila u Ukrajini poginulo 356 ljudi.

U izveštaju se, takođe, navodi da je iz zone sukoba na istoku i drugim oblastima Ukrajine pobeglo oko 100.000 ljudi.

Pilaj je istakla da su izveštaji o sve intenzivnijim borbama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti "veoma alarmantne" i dodala da i ukrajinske i proruske snage koriste teško naoružanje u naseljenim područjima, preneo je Rojters.

"Obe strane moraju da sa najvećom odgovornošću spreče ubijanje i ranjavanje civila", rekla je ona.Zvanični Crvenog krsta su prošle sedmice saopštili da se Ukrajina sada nalazi u građanskom ratu, i po toj klasifikaciji učesnici konflikta podležu sudskom progonu za ratne zločine.

Pilaj je istakla i da vlada u Kijevu nije preduzela dovoljne mere da bi se izbeglo stradanje civila i ocenila da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, vršili napade na rudnike uglja i dizali u vazduh železničke pruge.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side