10.08.2018 Njujork

UN: U Idlibu ugroženo milion dece

UN: U Idlibu ugroženo milion dece Foto: Beta / AP
Bitka sirijske vlade i pobunjenika za kontrolu nad severozapadnom provincijom Idlib mogla bi da utiče na živote više od milion dece, od kojih mnoga žive u izbegličkim kampovima, upozorila je danas Agencija UN za decu (Unicef).

Unicef je naveo da su u toj provinciji, u koju je iz drugih delova zemlje došlo više od milion Sirijaca, zalihe hrane, vode i lekova pri kraju.

Bitka za Idlib, poslednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji, pogoršala bi ionako lošu humanitarnu situaciju i mogla bi dovesti do raseljavanja 350.000 dece, tvrdi Unicef.

Snage sirijske vlade su juče bacale letke širom provincije, pozivajući stanovništvo da se pomiri s vladom i prihvati njenu upravu. Zvaničnici su ranije upozoravali da će provincija biti oslobođena silom, ako bude nephodno.

Prema procenama UN, u Idlibu i okolnim pobunjeničkim teritorijama boravi oko 2,9 miliona ljudi.

"Rat ne sme doći u Idlib", rekao je savetnik UN za humanitarna pitanja u Siriji Jan Egeland.

On je rekao da su UN pozvale Tursku da otvori granice za izbeglice, ako sirijska vojska odluči da napadne provinciju.

Turska, zaštitnik pobunjenika u severnoj Siriji, već je primila oko 3,5 miliona izbeglica iz Sirije, više od bilo koje druge zemlje. Takođe, u Idlibu je uspostavila 12 posmatračkih punktova i rasporedila 1.000 vojnika. Stanovništvo se nada da će njihovo prisustvo odvratiti sirijsku vladu od napada.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side