22.06.2018 Sana

UN: Stanovnici Hodeide u Jemenu beže iz grada zbog sukoba

UN: Stanovnici Hodeide u Jemenu beže iz grada zbog sukoba Foto: Pixabay
Sukobi i napadi nastavljeni su danas oko grada Hodeida na jugu Jemena zbog čega sve više stanovnika beži s tog područja, saopštile su UN.

Više od 30.000 ljudi pobeglo je iz provincije Hodeida a oko 3.000 iz istoimenog glavnog grada tog područja, pošto su snage koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenule ofanzivu 13. juna za preuzimanje kontrole nad lučkim gradom Hodeida od pobunjenika.

Luka Hodeida, za čiju se kontrolu bore snage koju podržava saudijska koalicija i Huti, služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi. 

Izaslanik UN za Jemen Martin Grifits izjavio je da nastavlja konsultacije sa svim stranama u sukobu kako bi se, što je pre moguće, vratile za pregovarački sto.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku. Pored sukoba i gladi, u Jemenu je prošle godine bila epidemija kolere. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side