UN predlaže redukovan skup Generalne skupštine na jesen
19.05.2020 Beograd

UN predlaže redukovan skup Generalne skupštine na jesen

UN predlaže redukovan skup Generalne skupštine na jesen Foto : Beta/AP/Salvatore Di Nolfi
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš predlaže da se ove godine godišnji skup svetskih vođa krajem septembra brojčano drastično smanji zbog pandemije koronavirusa.

On je predložio da šefovi vlada i država daju unapred pripremljene govore, a da samo po jedan diplomata baziran u Njujork iz svake od 193 zemlje članice UN bude prisutan u holu Generalne skupštine.

Skup svetskih lidera u Njujorku obično okupi hiljade ljudi na više od nedelju dana tokom kojih se drže govori, ručkovi, večere, prijemi, bilateralni sastanci i organizuju stotine propratnih događaja.

Njujork je međutim bio epicentar krize koronavirusa. Ove godine se očekivalo da dođe posebno veliki broj svetskih vođa u sedište UN da proslavi 75. godišnjicu svetske organizacije.

Međutim, Gutereš je napisao u pismu Tidžaniju Muhamad-Bandeu, predsedniku Generalne skupštine, u koji je AP danas imao uvid, da će pandemija Kovida-19 nastaviti da kruži sa različitim stepenom jačine širom sveta i da je malo verovatno da će svetski lideri moći da doputuju u Njujork u septembru.

Muhamad-Bande je rekao da će odluka o godišnjem skupu svetske organizacije biti doneta posle konsultacija sa zemljama članicama UN.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side