25.03.2017 Ženeva

UN pozvale strane sile da obnove primirje u Siriji

UN pozvale strane sile da obnove primirje u Siriji Foto: Beta / AP
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zatražio je danas od zemalja koje podržavaju zaraćene strane u Siriji da utiču na njih u poštovanju primirja posle nedavnih sukoba na terenu koji prete da ugroze mirovne pregovore u Ženevi.

"Sve veće kršenje primirja poslednjih dana može da ugrozi taj prekid vatre i da značajno i negativno utiče na bezbednost civila, pristup humanitarnoj pomoći kao i na pravilan tok političkog procesa", rekao je De Mistura.

Specijalni izaslanik UN za Siriju uputio je pismo ministarstvima inostranih poslova Irana, Rusije i Turske, tri države koje su garanti prekida vatre na snazi od 30. decembra 2016. godine.

Visoki zvaničnik UN zatražio je da te zemlje "hitno intervenišu" u prekidu sukoba i obnovi primirja u Siriji.

Iran i Rusija pružaju podršku sirijskim vlastima, dok je Turska bliska opoziciji.

Sukobi su nastavljeni tokom nedelje istočno od Damaska i u centralnom delu Sirije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je 16 civila poginulo i nekoliko desetina ranjeno u vazdušnim napadima u toj zoni, ali nije utvrđeno ko je sproveo bombardovanje.

Više od 320.000 osoba je poginulo od početka rata u Siriji pre šest godina, dok su u Ženevi pod okriljem UN u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side