UN pozivaju na obustavu vatre u Siriji zbog korona virusa
24.03.2020 Beograd

UN pozivaju na obustavu vatre u Siriji zbog korona virusa

UN pozivaju na obustavu vatre u Siriji zbog korona virusa Foto: AP/Ghaith Alsayed
Izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen pozvao je danas na obustavu vatre u Siriji kako bi se bolje odgovorilo na pandemiju korona virusa.

Vlasti u Damasku su do danas zvanično registrovale samo jedan slučaj zaraze korona virusom u delu zemlje pod kontrolom vlade, ali ostaju velika strahovanja od širenja virusa pošto su zdravstvene institucije uništene u sukobima.

Pedersen je ukazao na probleme u Siriji gde su "zdravstveni centri uništeni ili im kapaciteti smanjeni", kao i da je prisutan "manjak osnovne medicinske opreme i zdravstvenih radnika".

"Danas upućujem specifičan apel na momentalnu obustavu vatre na čitavoj teritoriji Sirije kako bi bilo moguće uložiti napor u borbi protiv korona virusa", poručio je specijalni izaslanik UN za Siriju.

On je pozvao na "trajan period mira širom zemlje" kako bi se Sirijcima omogućilo da se suoče sa opasnošću novog korona virusa.

Više humanitarnih nevladinih organizacija je nedavno upozorilo na zdravstvenu katastrofu u Siriji gde je između decembra i marta samo na severozapadu zemlje gotovo milion ljudi raseljeno zbog sukoba i bombardovanja.

Pedersen je takođe pozvao na oslobađanje osoba koje su "samovoljno uhapšene i pritvorene", kao i na "neometan humanitarni pristup" u čitavoj zemlji, ali je ponovio da je neophodna pomoć međunarodnih donatora.

Međunarodni komitet za pomoć ocenio je ove sedmice da bi širenje korona virusa na severu Sirije moglo da predstavlja najveću krizu na svetskom nivou.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side