UN podržavaju rešenje bliskoistočnog sukoba po modelu dve države, Trampov plan ne pominju
24.02.2020 Ujedinjene Nacije

UN podržavaju rešenje bliskoistočnog sukoba po modelu dve države, Trampov plan ne pominju

UN podržavaju rešenje bliskoistočnog sukoba po modelu dve države, Trampov plan ne pominju Foto: Beta, AP
Savet bezbednosti UN danas je ponovio svoju podršku za rešenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

To je prvo saopštenje za štampu SB UN o toj temi otkako je predsednik SAD Donald Tramp pre tri nedelje predstavio plan za rešenje decenijskog sukoba.

Trampov plan je uveliko u korist Izraela, a Palestinci su ga u potpunosti odbacili.

U saopštenju UN koje je odobrilo svih petnaest članica Saveta bezbednosti, uključujući SAD, se ne pominje Trampov plan.

Takođe se ne pominju direktno ni zahtevi Palestinaca za nezavisnom državom koja bi uključila Zapadnu obalu u istočni Jerusalim, teritorije osvojene u ratu 1967. godine i uklanjanjem više od 700.000 jevrejskih naseljenika odatle.

Međutim, u dokumentu se izražava podrška Saveta bezbednosti za rešenje po modelu dve države i poziva "na prethodne relevantne UN rezolucije u skladu sa međunarodim pravom".

Rezolucije Saveta bezbednosti su ranije pozivale na rešenje sa dve države zasnovano na granicama iz 1967. i UN je više puta označio jevrejska naselja ilegalnim.

Trampov plan predstavljen u Beloj kući u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua predviđa izraelski suverenitet nad velikim delovima Zapadne obale, a za Palestince ograničenu autonomiju nad nepovezanom preostalom teritorijom i to samo ako ispune oštre uslove.

Današnje saopštenje potvrđuje da bi "sve strane trebalo da se uzdrže od podrivanja izvodljivosti rešenja o dve države kako bi se održali izgledi za pravedan, sveobuhvatan i trajan mir".

"Članovi Saveta su naglasili potrebu da se uloži zajednički napor za pokretanje kredibilnih pregovora o svim pitanjima konačnog statusa u bliskoistočnom mirovnom procesu", dodaje se u saopštenju i izražava velika zabrinutost za akte nasilja protiv civila.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side