UN: Pandemija i protesti ističu endemsku rasnu diskriminaciju u SAD
02.06.2020 Beograd

UN: Pandemija i protesti ističu endemsku rasnu diskriminaciju u SAD

UN: Pandemija i protesti ističu endemsku rasnu diskriminaciju u SAD Foto : Beta/AP/Colter Peterson
Pandemija i protesti zbog smrti Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu ističu "endemsku rasnu diskriminaciju" u SAD, ocenila je danas Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele.

"Taj virus otkriva endemske nejednakosti koje su suviše dugo ignorisane", ocenila je u saopštenju komesarka Bačele i dodala da su protesti zbog smrti Flojda istakli "ne samo policijsko nasilje nad obojenim osobama, već i nejednakost u oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i endemsku rasnu diskriminaciju".

Američki predsednik Donald Tramp je obećao uspostavljanje reda u SAD gde se u više gradova održavaju protesti zbog smrti ovog Afroamerikanca, i zapretio da će upotrebiti vojsku.

Tramp je suočen sa najozbiljnijim građanskim protestima tokom svog mandata, pošto na stotine hiljada Amerikanaca demonstrira zbog ubistva Džordža Flojda 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo, Derek Čuvin kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

Problemi diskriminacije kombinovani sa nejednakošću vezano za korona virus "potvrđuju se u različitoj meri u brojnim drugim zemljama", ukazala je Bačeleova.

"Statistika pokazuje poražavajući uticaj koronavirusa na stanovništvo afričkog porekla, kao i na etničke manjine u nekim zemljama, uključujući Brazil, Francusku, Veliku Britaniju i SAD", navela je komesarka UN.

Mišel Bačele je takođe podsetila da je stopa smrtnosti pozitivnih na koronavirus dva puta veća kod Afroamerikanaca nego u ostalim zajednicama u SAD.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side